“Turkije niet het enige land dat met een valutacrisis zal te maken krijgen”

Turkije is misschien niet het enige land dat met een valutacrisis te maken krijgt, gezien het vooruitzicht van hogere rentetarieven in de VS. Dat zei de prominente belegger en opkomende markten-expert Mark Mobius op de zakenzender CNBC.

“Ja, natuurlijk kan dat”, antwoordde Mobius op de vraag of de scherpe depreciatie van de Turkse munt – de lira – zich zou kunnen uitbreiden naar andere landen.

“Met hogere rentetarieven in de VS zullen al die andere landen die schulden in dollars hebben, worden getroffen”, aldus de oprichtende partner van investeringsmaatschappij Mobius Capital Partners.

Geleend in lokale valuta

De Turkse lira zakte dinsdag tot een recorddieptepunt toen de president van het land, Recep Tayyip Erdogan, de voortdurende omstreden renteverlagingen van zijn centrale bank verdedigde te midden van een stijgende inflatie met dubbele cijfers. Mensen uit de cryptowereld raden de Turken intussen Bitcoin aan.

Mobius gaf niet aan welke andere landen kwetsbaar zijn voor een valutacrisis. Maar hij zei dat het goede nieuws is dat veel opkomende markten sinds de Aziatische financiële crisis van 1997 meer hebben geleend in hun lokale valuta.

Grootste risico

Uit een vorige week gepubliceerde analyse van investeringsbank Nomura blijkt dat Egypte, Roemenië, Turkije en Sri Lanka de vier opkomende markten zijn die het grootste risico lopen op een wisselkoerscrisis.

Bij de analyse werd gekeken naar indicatoren zoals de buitenlandse schuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), de verhouding tussen deviezenreserves en invoer, en de beursindex.

“(…) Het vooruitzicht van een normalisering van het monetaire beleid door de Fed tezamen met de verergerende economische situatie in China is geen bijzonder goede combinatie voor de opkomende markten”, aldus Nomura in zijn rapport van vorige week.

Betere export

Mobius zei ook dat een zwakkere Turkse munt tot een betere export uit het land zou kunnen leiden.

“De bedrijven in Turkije die wij bezitten, maken winst in dollars, in euro. En met een lagere en zwakkere Turkse lira, doen ze het beter omdat hun kosten veel lager zijn”, klonk het nog.

India en Taiwan

Nog een opsteker: hogere rentetarieven betekenen “niet noodzakelijk een grote terugval” op alle markten, aldus Mobius.

Bedrijven met sterke winsten en goede marges zouden het nog steeds goed doen in een omgeving met stijgende rentevoeten, betoogde de belegger. Hij voegde hieraan toe dat India en Taiwan zijn twee voorkeursmarkten zijn. 

(jvdh)

Meer