Een overlevende wordt van de boot geholpen in Calais.
Volledig scherm
Een overlevende wordt van de boot geholpen in Calais. © BELGAIMAGE

Boris Johnson doet na bootdrama oproep aan Frankrijk: “Neem alle migranten die Kanaal oversteken terug”

Boris Johnson stelt voor dat Frankrijk alle migranten die het Kanaal oversteken zou terugnemen. Dat blijkt uit een brief die de Britse premier op Twitter plaatste. “Dit zou een onmiddellijk effect hebben. Het aantal oversteken zou significant verminderen of zelfs stoppen. Door het businessmodel van mensensmokkelaars een halt toe te roepen, zouden we mensenlevens redden”, klinkt het aan het adres van president Emmanuel Macron. Bij een bootdrama in het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië zijn minstens 27 vluchtelingen om het leven gekomen.

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russische rechtbank bevestigt verlenging aanhouding Amerikaanse journalist Evan Gershkovich

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russische rechtbank bevestigt verlenging aanhouding Amerikaan­se journalist Evan Gershko­vich

    De Britse premier Rishi Sunak gaat vandaag een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne aankondigen ter waarde van 500 miljoen pond (580 miljoen euro). Dat zal hij doen tijdens een bezoek aan Polen. En bij een Russische droneaanval op de Zuid-Oekraïense havenstad Odesa zijn vannacht ook negen gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn twee baby’s van minder dan een jaar oud en twee kinderen van negen en twaalf jaar. Zij zijn - net als drie volwassenen - in het ziekenhuis opgenomen. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 23 april terug.
  2. "Het is degoutant dat hij zich verrijkt op de kap van lotgenoten": Syrische vluchteling riskeert zelf 5 jaar cel voor levensgevaarlijke mensensmokkel
    PREMIUM
    De Panne

    "Het is degoutant dat hij zich verrijkt op de kap van lotgenoten": Syrische vluchte­ling riskeert zelf 5 jaar cel voor levensge­vaar­lij­ke mensensmok­kel

    In 2015 kreeg hij asiel in Duitsland, nadat hij met de hulp van mensensmokkelaars in Europa was geraakt. Zes jaar later staat een Syrische Koerd zelf terecht in de Brugse rechtbank voor mensensmokkel. Ahmad S. (27) werd in Adinkerke betrapt met een bestelwagen vol bootmateriaal en kon op bitter weinig begrip rekenen van het Openbaar Ministerie. “Het gaat er bij mij niet in dat net zo iemand lotgenoten in levensgevaarlijke omstandigheden het Kanaal helpt overbrengen.”