Biostatisticus Geert Molenberghs.
Volledig scherm
PREMIUM
Biostatisticus Geert Molenberghs. © Photo News

Waarom stijgen de coronacijfers plots zo snel? En wanneer zal het aantal besmettingen eindelijk weer dalen? Experten leggen uit

Er is iets grimmigs aan de hand met de pandemie die ons nu al bijna twee jaar teistert. Op de diensten intensieve zorg liggen opnieuw meer dan 650 coronapatiënten en het aantal besmettingen blijft maar toenemen, maar niemand durft nog te voorspellen wanneer de cijfers eindelijk zullen dalen. “Ik heb geen glazen bol”, zegt expert Tijs Alleman (Universiteit Gent). “Maar de enige logische conclusie is dat het er niet goed uitziet.” Hoe zijn we hier eigenlijk terechtgekomen? Hoe is dit mogelijk in een land met zo’n hoge vaccinatiegraad?

151 reacties

  • Barbara Bax

    2 jaar geleden
    Er wordt meer dan dubbel zoveel getest dan vorig jaar, dus normaal dat er meer positieven zijn. Maar procentueel gezien zijn er op het aantal getesten minder positieven dan vorig jaar. Vorig jaar laggen de ziekenhuizen ook vol. Maar de capaciteit werd nog altijd niet opgetrokken.
  • Regina Blanckaert

    2 jaar geleden
    Waarom stijgen de cijfers zo snel,wel nu wordt dat duidelijk ,die afrikaanse variant,die besmettelijker zou zijn circuleert hier al langer rond dan men denkt,logisch toch..
  • Mario Walravens

    2 jaar geleden
    @ Wesley. De Braziliaanse variant is niet het probleem. Ik ben net terug van Brasil. 100 keer minder besmettingen dan hier. Wel nog veel mondmaskers en in alle restaurants wordt bestek in Plastiek gedaan en moet men plastieken handschoenen gebruiken. Het probleem is dat men niet consequente maatregelen neemt in België
  • Ronny Biesen

    2 jaar geleden
    Uitleg hoeven we niet. Experts zijn er om zaken op te lossen, anders zijn het geen experts. Uitleggers hebben we al genoeg in de politiek.
  • Hubert Vanmechelen

    2 jaar geleden
    Ieder landje zijn variantje... Nog even geduld dus. Er is licht aan het einde van de tunnel... alleen weet niemand hoe lang die tunnel is. Tja !
  1. Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
    Mijnenergie

    Is de stroom van jouw zonnepane­len deze lente en zomer weer wat meer waard?

    Energieleveranciers betaalden nog nooit zo weinig voor de stroom van jouw zonnepanelen. In april moet de consument vrede nemen met gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur. Bij een doorsnee verbruik betekent dat een habbekrats van 64,86 euro voor een volledige jaargang. Met de dagen met de meeste zonneschijnuren in aantocht mag het voor elke prosument wel iets meer zijn. Mijnenergie.be gaat na of die hoop gerechtvaardigd is.
  2. Massaal sluiten van klassen en scholen was te voorkomen met speekseltesten: "Maar nu is het te laat om deze winter te redden"
    PREMIUM

    Massaal sluiten van klassen en scholen was te voorkomen met speeksel­tes­ten: "Maar nu is het te laat om deze winter te redden"

    Door het stijgend aantal besmettingen zijn nu al 23 Vlaamse scholen helemaal dicht, een veelvoud aan klassen is in quarantaine gestuurd. Dit hadden we kunnen voorkomen, zegt professor Herman Goossens. “Door basisschoolkinderen wekelijks preventief op corona te testen, slaagt Zwitserland erin besmette kinderen tijdig uit de klas halen. Zo krijgt het virus geen vrij spel.” In de zomer van 2020 stelde Goossens al voor om de corona-verspreiding op scholen in te perken met spuugtesten. Dat werd toen als onhaalbaar beschouwd. Toch antwoordde hij ‘neen’ toen de overheid hem een paar weken geleden vroeg of we dit nu toch niet moeten doen. Hier legt hij uit waarom, én waarom we het systeem misschien toch nog moeten uitrollen.