©  credit

Korpschef Nico Paelinck: “We roepen al jaren dat dit drama zou gebeuren”

De politiezone Westkust krijgt een strandpolitie waarvoor twee strandbuggies en extra thermische nachtkijkers wordt aangekocht in de strijd tegen de criminele organisaties die grof geld verdienen aan bootvluchtelingen. “We moeten de logistieke keten - de aanvoer van boten, motoren en brandstof - kunnen doorbreken.”

Tommy Huyghebaert

Volgens Nico Paelinck, de korpschef van de politiezone Westkust, is het aantal transmigranten dat de laatste maanden nog met een vrachtwagen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk enorm afgenomen. Havens zijn tegenwoordig te goed beveiligd waardoor de slaagkansen voor zo’n overtocht enorm zijn geslonken.

Dus vonden mensensmokkelaars met de kleine bootjes een andere manier om transmigranten naar het beloofde land te transporteren?

Nico Paelinck: “Niet alleen een andere manier, ook een veel lucratievere. In een vrachtwagen kunnen zich in veel gevallen nog geen handvol mensen verschuilen. Op een bootje kunnen gemakkelijk een twintigtal mensen de oversteek van het Kanaal wagen. Bovendien is er volgens de cijfers waarover we beschikken een slaagkans van vijftig procent dat zij effectief de kusten van het Verenigd Koninkrijk halen. Hoe groter de slaagkansen, hoe meer kandidaten en hoe groter de inkomsten voor deze criminele bendes.”

We liggen blijkbaar vooral op de aanvoerlijn van de criminele bendes?

Paelinck: “We moeten in de eerste plaats de logistieke keten breken van de runners, de mensensmokkelaars, als we tot een oplossing willen komen. Want voor een oversteek moeten deze heel regelmatig nieuw materiaal naar de stranden aanslepen. We onderscheppen regelmatig auto’s die volgeladen zijn met opblaasbare bootjes, buitenboordmotoren, zwemvesten, jerrycans met brandstof.”

Hoe gaan jullie vermijden dat het probleem zich vanuit Frankrijk nog meer naar hier verplaatst?

Paelinck: “In mijn politiezone ligt met Nieuwpoort de grootste jachthaven van Europa. Bovendien paalt mijn zone aan de Franse grens. Natuurlijk vertrekken er ook van op onze stranden bootvluchtelingen, dat weten we. En daarbij kan heel veel mislopen. Ik waarschuw al jaren dat het drama van Calais ooit eens zou gebeuren. Maar tot nu riep ik, samen met de West-Vlaamse gouverneur en nog enkele mensen die de juiste inschatting maken van het probleem en de gevaren, jammer genoeg heel vaak in een lege woestijn. Daarom pleit ik in de eerste plaats voor een nationaal actieplan. Houd de transitmigranten en de mensensmokkelaars aan de grenzen met Duitsland, Frankrijk en Nederland tegen. Zo niet zullen zij van over heel Europa naar hier blijven komen.”

Met uw eigen politiezone schakelt u ook een versnelling hoger. Wat gaan jullie doen?

Paelinck: “Er is binnen het politiecollege beslist om zwaarder op de problematiek in te zetten. We gaan de stranden beter monitoren en bewaken. We zetten in op een strandpolitieteam. Over die capaciteit beschikken we nu. En we sturen die mensen ook met het nodige materiaal het strand op. Op de begroting staat de aankoop van twee gemotoriseerde strandbuggies waarmee we gemakkelijker toegang krijgen tot het strand. We gaan ook extra thermische nachtkijkers aanschaffen. Bovendien willen we ook nog beter info delen met de Britse en Franse collega’s.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer