Taiwan zoekt samenwerking met Oost-Europese landen voor chipproductie

Taiwan overweegt een samenwerking met drie Oost-Europese landen op het gebied van halfgeleiders, zei een minister op donderdag. Dat is goed nieuws voor Europa, waar veel bedrijven kampen met een chiptekort.

Sinds het wereldwijde chiptekort zijn alle ogen op Taiwan gericht, het thuisland van enkele grote halfgeleiderproducenten. Het chiptekort teistert zo goed als alle elektronicasectoren, van het maken van telefoons tot het produceren van auto’s. Het mocht daarom niet verrassen dat verschillende productielijnen werden teruggeschroefd of stilgelegd. Ondertussen is het tekort ook voelbaar op de consumentenmarkt.

Slowakije, Tsjechië en Litouwen

TMC, waarschijnlijk de bekendste chipproducent van Taiwan, bouwt momenteel een chipfabriek van 12 miljard dollar in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf heeft echter nooit blijk gegeven van soortgelijke plannen in Europa, ook al heeft de EU dat zaadje wel willen planten.

Het hoofd van de Taiwanese Nationale Ontwikkelingsraad, Kung Ming-hsin, vertelde na zijn bezoek aan Slowakije, Tsjechië en Litouwen, dat alle drie de landen samen met Taiwan aan chips wilden werken.

Taiwan wil nu werkgroepen oprichten in de drie landen om uit te werken hoe de samenwerking op het gebied van chips zal verlopen. Er is bovendien hier en daar nood aan enkele technische opleidingen. “De hele toeleveringsketen voor halfgeleiders is enorm. Veel landen kunnen een verschillende rol spelen”, zei Kung.

Waarom die drie landen?

De keuze om met specifiek deze drie landen in zee te gaan, is natuurlijk niet toevallig. Taiwan wil de drie landen bedanken voor hun donaties van Covid-19-vaccins. Ook werd Taiwan door dit trio gesteund toen het land te maken kreeg met de toenemende politieke druk van China.

Verder is de keuze ook symbolisch. De Europese Unie en haar lidstaten belichamen “gemeenschappelijke waarden van vrijheid en democratie”, volgens Kung. Een beeld waar Taipei zich graag mee vereenzelvigt.

Het is natuurlijk ook praktisch voor de EU. Als gevolg van de huidige chipcrisis, heeft de Europese Commissie namelijk wetgeving voorgesteld om de productie van halfgeleiders te stimuleren. Daarbij hoopt de commissie op de betrokkenheid van Taiwan. Kung zei dat het moeilijk zou zijn voor Europa om dat in zijn eentje klaar te spelen. “Daarom hopen zij op een samenwerking met Taiwan.”

(lp)

Meer