Bart De Pauw krijgt zes maanden met uitstel

De correctionele rechtbank van Mechelen oordeelt dat tv-maker Bart De Pauw schuldig is aan het stalken van vijf vrouwen en het cyberstalken van nog één andere vrouw. In de andere zaken gaat hij vrijuit.

vdr/wle

De rechter legt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden op. Daarnaast moet De Pauw ook een bijdrage betalen aan het slachtofferfonds en het pro-Deofonds.

Of het gaat om al dan niet grensoverschrijdend gedrag, daar heeft de rechter zich niet over uitgesproken. Het gaat alleen over belaging en elektronische overlast: stalking en cyberstalking, en dus niet over de precieze inhoud van de berichten.

De rechter acht de belaging van actrices Liesa Naert, ­Ella-June Henrard, stiliste ­Ellen Lloyd en nog twee vrouwen minstens deels bewezen. De eerste drie hadden zich burgerlijke partij gesteld en krijgen elk een euro morele schadevergoeding, en een rechtsplegingsvergoeding. Voor het bezorgen van elektronische overlast is hij maar in één geval schuldig bevonden.

Voor belaging moest er aan drie voorwaarden voldaan zijn. De feiten moesten bewezen zijn, er moest objectief vastgesteld zijn dat de slachtoffers ernstig verstoord waren in de rust, en dat De Pauw zich daar ook bewust van was. De rechter oordeelt dat maar bij vijf zaken aan al die voorwaarden voldaan is, en er dus ook sprake is van belaging.

Voor de klachten van actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, journaliste Cathérine ­Ongenae en ex-medewerksters Dymphne ­Poppe, Jenka Van de Voorde en Helena De Craemer en nog één andere vrouw gaat De Pauw daarom vrijuit. In sommige gevallen zijn de feiten niet aangetoond, omdat er geen berichten bewaard werden. In andere gevallen is niet aangetoond dat de rust van de vrouwen ernstig verstoord is en in een beperkt aantal gevallen is niet aangetoond dat De Pauw wist dat hij de rust verstoorde.

Voor de cyberstalking moest aangetoond worden dat Bart De Pauw de opzet had om overlast te veroorzaken. Dat achtte de rechtbank alleen bewezen in één geval: bij een voormalige zakelijk partner die zich niet burgerlijke partij gesteld heeft. De sms’en die hij haar stuurde waren niet seksueel van toon. Het waren intimiderende sms’en in de nasleep van het zakelijke geschil dat volgde op haar afscheid bij productiehuis Koeken Troef.

70 pagina’s

De betrokken partijen zijn tijdens een korte zitting op de hoogte gebracht van de slotconclusies van het 70 pagina’s dikke vonnis. ‘Ik ben heel teleurgesteld, en ga het vonnis lezen’, zei De Pauw na afloop. Ook de burgerlijke partijen willen de uitspraak nog in detail bekijken, maar zijn alvast tevreden dat nu erkend is dat het gaat om ‘strafbaar gedrag’.

Er kan nog beroep worden aangetekend tegen het vonnis. De betrokken partijen hebben daar dertig dagen de tijd voor.

Het openbaar ministerie vorderde na het proces in oktober een voorwaardelijke ­gevangenisstraf van een jaar. De Pauw ging voor de vrijspraak. Zijn gedrag mag dan ongepast ­geweest zijn, de tv-maker pleegde volgens zijn advocaten geen misdrijf.