Minister Vandenbroucke over vervroegd Overlegcomité: ‘Wachten betekent meer miserie’

 ©  BELGA

De vertegenwoordigers van de federale regering en deelstaatregeringen komen vrijdag vervroegd samen om te beslissen of en welke nieuwe maatregelen aan de orde zijn om de stijgende besmettingen te stoppen. Minister Vandenbroucke zal er pleiten voor ‘sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan’.

wle, edm

‘Maatregelen betekenen niets als ze niet nageleefd worden, ons persoonlijk gedrag heeft een invloed op deze crisis’, aldus premier De Croo, die in de Kamer heeft bevestigd dat er morgen opnieuw een Overlegcomité plaatsvindt. Daar zal besproken worden hoe we sneller boostervaccins kunnen zetten en de zorg kunnen ondersteunen, maar ook een nieuw pakket maatregelen zal behandeld worden. Al liet de premier nog niet in zijn kaarten kijken hoe ver die zullen gaan. Wel benadrukt De Croo dat er ook zal gekeken worden naar steunmaatregelen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat pleiten ‘voor sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan’. ‘Er is geen tijd te verliezen, wachten betekent meer miserie’, aldus de minister, die benadrukt ‘dat we samen in dezelfde schuit zitten, en solidariteit nodig is.’

Het laatste Overlegcomité dateert nog maar van woensdag 17 november, maar de maatregelen die toen werden genomen – zoals mondmaskers in discotheken en fitnesszaken – blijken niet voldoende om de stijgende curve te keren. De gouverneurs én de ziekenhuizen en huisartsen – die zwaar onder druk staan –- hadden de regering deze week opgeroepen om dringend bijkomende maatregelen te nemen.

Een nieuwe bijeenkomst stond aanvankelijk pas gepland voor januari, maar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had donderdagochtend aangegeven dat het Overlegcomité ‘veel sneller dan voorzien’ zou bijeenkomen om nieuwe maatregelen te bespreken. Dat zal dus al vrijdagochtend zijn.

‘Wat moet, moet. Niemand had gehoopt in deze vierde golf terecht te komen, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen’, zei minister Verlinden in De ochtend op Radio 1.

Verlinden pleitte voor ‘doelgericht’ maatregelen nemen bij activiteiten ‘waar heel veel verspreiding kan plaatsvinden’. Ze heeft het daarbij nadrukkelijk over ‘sectoren die geconfronteerd worden met moeilijk na te leven maatregelen’. Als voorbeeld vernoemt ze de discotheken, waar het moeilijk is om de afstandsregels te respecteren.

‘Ik denk dat die sectoren behoefte hebben aan duidelijkheid’. Voor restaurants, waar mensen aan tafel afstand kunnen houden, is er wat haar betreft geen probleem. Een ‘lockdown’ wil ze een mogelijke verstrenging dan ook niet noemen, zei ze nog.