Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. Advies van experts gelekt: contactbubbels, horeca nog vroeger dicht en lockdownpakket

De experts vragen onder meer om het sluitingsuur in de horeca te vervroegen naar 20 uur.Beeld ID/ Igor van de Poel

Deze liveblog is niet meer actief. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze nieuwe liveblog.

Live

  1. Deze liveblog is afgesloten

    Opgepast, deze liveblog is afgesloten. 

    De recentste updates over het coronavirus en het Overlegcomité vindt u hier in onze nieuwste liveblog.

  2. De omikron-tracker: zo verspreidt de omikronvariant zich in België

    De omikronvariant van het coronavirus raast doorheen de wereld en neemt het ook in België over. Op deze pagina blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen van deze uiterst besmettelijke variant.

    Teaser omikrontrackerBeeld DM
  3. Advies van experts gelekt: contactbubbels, horeca al om 20 uur dicht en alleen winkelen

    Het Overlegcomité, met daarin alle topministers van ons land, komt morgen bijeen over de coronamaatregelen. De experten van adviesorgaan GEMS hebben hun advies afgeleverd, en dat is intussen gelekt. De GEMS stelt onder meer voor om een contactbubbel in te voeren voor de feestdagen, en om de horeca nog vroeger te sluiten. Coronacommissaris Pedro Facon schrijft in zijn rapport dat er naast die maatregelen ook nagedacht moet worden over een lockdownpakket. Dat melden verschillende media.

    Een overzicht van de geadviseerde voorstellen

    • De GEMS stelt voor om opnieuw contactbubbels in te voeren: maximaal 2 à 3 huishoudens zouden dan op hetzelfde moment mogen samenkomen. Coronacommissaris Pedro Facon sluit zich hierbij aan, maar dan wel louter als een aanbeveling. Het zou dus niet gaan om een verplichting.

    • De experten stellen ook voor om telewerk volledig verplicht te maken, in plaats van vier werkdagen die momenteel gelden. Facon schuift gradaties naar voren: maximaal 1 terugkomdag per week (de huidige situatie) of volledig telewerk verplichten, voor zover dat mogelijk is voor bedrijven.

    • Het heropenen van de kleuter-, lagere en secundaire scholen na de kerstvakantie is voor de experts prioritair. De bevoegde ministers en het hoger onderwijs moeten zelf aangepaste afspraken maken.

    • Het sluitingsuur in de horeca zou vervroegd moeten worden, van 23 uur naar 20 uur. Ook hier stelt Facon gradaties voor: indien de situatie (door de opmars van de omikronvariant) verslechtert, moet ook de volledige sluiting van de horeca volgens hem overwogen worden. Daarnaast willen de experts de alcoholverkoop vanaf een bepaald uur verbieden.

    • De GEMS raadt aan om alle massa-evenementen af te gelasten. Ook de evenementen die buiten plaatsvinden. Ook bij voetbalwedstrijden zou geen publiek meer aanwezig kunnen zijn. Facon zou evenementen dan weer volledig annuleren, zowel binnen als buiten. Hij voorziet wel een uitzondering voor jongeren tot 17 jaar.

    • Kleinere evenementen, zoals optredens, zouden volgens de experten wel nog mogen doorgaan met maximaal 200 deelnemers. 

    • De bezetting op het openbaar vervoer zou met de helft verminderd moeten worden. Daarover zijn de GEMS en Facon het eens. Dit zou ook nauw samenhangen met andere maatregelen zoals telewerk.

    • Niet-EU-burgers die naar België reizen zouden een coronatest moeten afleggen. Voor EU-burgers zou een test moeten worden aanbevolen.

    Winkelen zou verplicht alleen moeten gebeuren. In sommige gevallen zou er wel een extra persoon mee mogen gaan, zoals een kind of een oudere. Daarnaast zou er ook opnieuw een beperking moeten komen op het aantal mensen dat tegelijk in een winkel aanwezig is, afhankelijk van de oppervlakte van de winkel. 

    • De experts willen ook de mogelijkheid voorzien om niet-essentiële winkels en niet-medische contactberoepen (zoals kappers en schoonheidsspecialisten) te sluiten.

    Voor alle duidelijkheid: dit gaat dus over een advies, het is aan de politiek om morgen op het Overlegcomité te beslissen over concrete maatregelen.

  4. Minister Frank Vandenbroucke wil regels rond coronapas verstrengen

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) denkt erover na om de regels rond het Covid Safe Ticket (CST) te verstrengen. Enkel wie gevaccineerd is, zou nog een coronapas kunnen krijgen. Een negatieve test zou dus niet meer volstaan. Dat zegt hij in het programma Op Slot, dat vanavond wordt uitgezonden op Canvas.

    Een studie bewees eerder al dat een zogenaamd 2G-beleid (enkel nog evenementen voor wie gevaccineerd of genezen is) veel besmettingen zou kunnen voorkomen. “Zeggen dat je met een vaccinatiecertificaat werkt in plaats van met een vaccinatie- en testcertificaat is eigenlijk een beetje een andere manier om de prik te verplichten. In een aantal andere landen is dat trouwens ook al aan het gebeuren”, aldus Vandenbroucke.

    “Door een vaccinatiecertificaat ontneem je een aantal mogelijkheden bij mensen die ernstige risico’s nemen voor zichzelf, voor de mensen rond hen en voor de gezondheidszorg. Daar heb ik het principieel helemaal niet moeilijk mee.” 

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld Photo News

    Lees ook: Je ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?

  5. Deze Leuvense onderzoekers onderzoeken hoe gevaarlijk omikron is. De eerste resultaten zijn weinig bemoedigend

    In het Rega Instituut in Leuven onderzoeken virologen levende monsters van omikron om te achterhalen hoe groot het gevaar van de nieuwe variant is. De eerste resultaten zijn weinig bemoedigend. ‘De opdracht is simpel: boosteren, boosteren en nog eens boosteren.’

    Lees meer.

    Beeld Eric de Mildt
  6. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze  nieuwsbrief.

  7. WHO-baas waarschuwt voor feestdagen te midden van omikrongolf: 'Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven'

    De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft benadrukt dat feestelijkheden tijdens de kerstperiode kunnen leiden tot “toenemende coronabesmettingen, overbelaste zorgsystemen en meer doden”. Om die reden raadt hij mensen aan om bijeenkomsten uit te stellen. “Liever een gecanceld evenement dan een gecanceld leven”, aldus Ghebreyesus.

    De WHO-baas zegt dat de omikronvariant zich veel sneller verspreidt dan delta en ook mensen besmet die dubbel gevaccineerd zijn of de ziekte al eens hebben doorgemaakt. WHO-wetenschapper Soumya Swaminathan voegde daaraan toe dat het “niet wijs” zou zijn om te denken dat omikron milder is dan de andere coronavarianten. 

    De opmerkingen sluiten aan bij de recente studie van het onderzoeksteam van de Imperial College in Londen. Die maakte duidelijk dat omikronbesmettingen zeker even ernstig zijn als besmettingen met de deltavariant.

    WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.Beeld AFP
  8. Brussel wil twijfelaars overtuigen door vaccinshoppen openlijker toe te laten

    In een poging om de vaccinatiegraad in het Brussels Gewest op te krikken, gaat Brussel vaccinshoppen explicieter toelaten. Dat schrijft De Tijd dinsdag nadat uit studies die de krant kon inkijken blijkt dat 61 procent van de niet-gevaccineerde Brusselaars wel een prik zou laten zetten als ze mogen kiezen welk vaccin ze krijgen.

    In de studies werden 783 antivaxers gepolst. Daaruit bleek dat meer dan zes op de tien (61 procent) wel een prik wil laten zetten, op voorwaarde dat ze vrijelijk mogen kiezen met welk vaccin dat gebeurt. Een signaal dat Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, niet in de wind wil slaan. "We waren verwonderd door dat hoge percentage. Maar als dat zo belangrijk is voor de twijfelaars, zullen we vanaf nu nog duidelijker communiceren over welk vaccin je waar kan laten prikken", aldus Neven.

    Tot nog toe was vaccinshoppen de facto al mogelijk via het Brusselse vaccinatiecentrum, maar nu zal de keuze ook explicieter worden aangeboden met de hulp van flyers en diverse mediakanalen.

  9. En plots gaat het snel: meer dan 20.000 boosterprikken per dag in Antwerpen, klaar tegen het einde van de kerstvakantie

    Zo snel kan het ineens gaan: met de hulp van een leger vrijwilligers wil het Antwerpse vaccinatiecentrum over minder dan drie weken iedereen een boosterprik hebben gegeven. Het tempo schiet omhoog nu de wachttijden tussen de vaccins zijn ingekort.

    Lees meer.

    Beeld Tine Schoemaker
  10. Minister Vandenbroucke pleit voor extra maatregelen om na kerstvakantie scholen te kunnen heropenen

    Geconfronteerd met de grote onzekerheid die heerst rond de omikronvariant van het coronavirus neemt ook België best extra maatregelen, zodat na de kerstvakantie de scholen opnieuw kunnen opengaan. Dat heeft vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deze avond gezegd in Terzake.

    Woensdag komt het Overlegcomité opnieuw samen om de maatregelen tegen het coronavirus te evalueren. "Maar mijn boodschap nu is: je moet (de maatregelen) laten werken en vermijden dat er een omikrongolf komt", zei hij. Welke maatregelen dat dan moeten zijn, wilde of kon Vandenbroucke niet zeggen. Ze moeten er wel voor zorgen dat de ziekenhuizen, maar ook de eerstelijnszorg niet opnieuw overspoeld worden.

    Vandenbroucke gaf toe dat er over de omikronvariant nog heel veel onduidelijkheid heerst. "Die is erg besmettelijk, maar voor de rest weten we er niet veel over. (...) Woensdag gaan we dan ook moeten zeggen dat er nog veel onbekenden zijn, maar dat we toch beslissingen nemen." Nieuwe maatregelen moeten wat Vandenbroucke betreft hoe dan ook "onmiddellijk" ingaan. 

  11. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) hekelt overheidscampagne rond vaccinatie bij kinderen: ‘Koren op de molen van antivaxers’

    Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vraagt dat minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een overheidscampagne rond de vaccinatie van kinderen intrekt en corrigeert. De campagne spoort ouders aan hun kinderen te laten inenten tegen het coronavirus, maar weerspiegelt niet het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en bevat fouten, zegt Parys. ‘Dat is koren op de molen van antivaxers.’

    “Het vaccin wordt aanbevolen bij kinderen met comorbiditeiten, voor andere kinderen wordt het aangeboden. Dat is een groot verschil”, legt hij uit aan persagentschap Belga.

    Lees meer. 

    Lorin ParysBeeld Photo News
  12. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  13. Nieuwe coronamaatregelen zijn geen taboe meer

    Nee, een lockdown zoals in Nederland komt er niet. Maar de opmars van de omikronvariant dwingt ons wel om extra maatregelen te nemen, zo valt te horen in de aanloop naar het Overlegcomité. ‘Een feestje in een slecht verluchte parochiezaal? Vergeet het.’

    Lees meer.

    Beeld Klaas De Scheirder
  14. Ziekenhuisopnames dalen met een derde

    De nieuwe besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames wegens Covid-19 blijven afnemen met ongeveer een derde in België. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

    In de zeven dagen vanaf 11 tot 17 december kwamen er dagelijks gemiddeld 8.635 bevestigde besmettingen bij. In vergelijking met de voorgaande week gaat het om een daling met 35 procent.

    Tussen 14 en 20 december werden per dag gemiddeld 190 patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19. Dat is een daling met 30 procent ten opzichte van een week eerder.

    Bekijk hier de meest recente corona- en vaccinatiecijfers.

  15. Omikronvariant dominant in VS

    De omikronvariant van het coronavirus is nu de dominante variant in de Verenigde Staten. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maandag op basis van de gegevens van de afgelopen week. Op dit moment gaat het in bijna driekwart (73 procent) van de nieuwe besmettingsgevallen in het land om de omikronvariant. In de noordwestelijke staten Oregon, Washington en Idaho gaat het zelfs in zo'n 96 procent van de nieuwe gevallen om omikron.

    De Amerikaanse president Joe Biden geeft dinsdag een toespraak. Naar verwachting zal hij de Amerikaanse bevolking oproepen zich te laten vaccineren en te testen. Volgens een woordvoerder is Biden niet van plan het land op slot te gooien. Wel zal de president met andere maatregelen komen. Zo moeten zelftesten toegankelijker worden.

    Twitter bericht wordt geladen...

     

  16. Meer dan 91.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

    In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds gisteren 91.743 coronabesmettingen gemeld. Zondag was er sprake van 82.886 nieuwe infecties en vrijdag waren dat er 93.045. Een record. 

    Daarnaast werden in het Verenigd Koninkrijk 8.044 nieuwe besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus gemeld, een derde minder dan de dag voordien. In het Verenigd Koninkrijk zijn er in totaal al 45.145 omikronbesmettingen ontdekt. Er zijn ook 44 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

    Volgens Sky News heeft de Britse premier Boris Johnson zijn regering deze middag bijeengeroepen om zich te beraden over de laatste gegevens. Wetenschappelijke adviseurs roepen op tot nieuwe maatregelen, maar een derde van de ministers zou daartegen gekant zijn. 

    Premier Johnson kondigde geen nieuwe maatregelen aan, maar zei de gegevens de klok rond te volgen. Hij waarschuwde dat in de komende dagen de coronamaatregelen alsnog kunnen verstrengen.

    Beeld AFP
  17. Omikron goed voor 20 procent van alle besmettingen

    De omikronvariant van het coronavirus is op dit moment goed voor 20 procent van alle besmettingen. Dat meldt viroloog Emmanuel André vandaag op Twitter en Marc Van Ranst bevestigt het.

    De eerste besmetting met de omikronvariant in ons land kwam een kleine maand geleden aan het licht. Sinds dan is het aantal gevallen stelselmatig gestegen. Vorige week donderdag lag het aandeel van omikron nog op 6 procent, vrijdag op 10 procent. De sterke toename zet zich dus voort. 

    Vanavond zit de GEMS-adviesraad opnieuw samen om de coronasituatie van ons land te evalueren.

  18. Lessen uit het buitenland over omikron: ‘Twee prikken volstaan niet, maar derde prik maakt wel verschil’

    Denemarken rijdt mee aan de kop van het Europese omikronpeloton en monitort de opmars van het virus minutieus. Welke lessen kunnen we trekken uit de Deense cijfers?

    De volledige analyse leest u hier.

    Drukte in een winkelstraat in het centrum van van Kopenhagen. De besmettingscijfers zijn in Denemarken flink aan het stijgen, maar door het massale testen kan de overheid de situatie relatief goed monitoren. Beeld Julius Schrank
  19. Van Ranst: 'Lockdown zou me verbazen, maar niks is uitgesloten'

    Dat er een nieuwe lockdown zou worden afgekondigd, zou viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) verbazen. Dat zegt hij in aanloop naar een nieuwe GEMS-raad en Overlegcomité. "Maar niks is uitgesloten, alles ligt op tafel."

    Maandagvond zit de GEMS-adviesraad opnieuw samen om de coronasituatie in ons land te evalueren. Woensdag is het de beurt aan de verschillende regeringen in het Overlegcomité. 

    Van Ranst verwacht niet dat er woensdag versoepelingen zullen afgekondigd worden. Daarvoor is de situatie, en de oprukkende omikronvariant, nog te precair. Een lockdown zoals in Nederland is volgens de viroloog niet uitgesloten, maar zou hem wel verbazen. 

    "De situatie in ons land is iets beter dan in Nederland. We staan verder op het vlak van het aantal gezette boosterprikken, en ook op de intensieve zorg zijn minder bedden ingenomen."

  20. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  21. Microbioloog Emmanuel André: ‘Niet de ziekenhuizen, maar vooral eerstelijnszorg dreigt overspoeld te geraken’

    Microbioloog Emmanuel André van het Universitair Ziekenhuis Leuven waarschuwt ervoor dat in deze coronagolf niet de ziekenhuizen, maar wel de eerstelijnszorg dreigt overspoeld te geraken met coronapatiënten. Dat schrijft hij in een uitgebreid twitterdraadje.

    Lees meer. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. ‘Duitsland besluit tot strengere maatregelen voor de jaarwisseling’

    Duitsland staat op het punt grote samenkomsten tijdens Nieuwjaar te verbieden, aldus Duitse media. De premiers van de 16 deelstaten nemen dinsdagmiddag een besluit over zwaardere landelijke coronamaatregelen vanaf 28 december. Die zouden de verspreiding van de omikronvariant moeten remmen.

    Gevaccineerde en herstelde Duitsers mogen vanaf volgende week dinsdag waarschijnlijk niet met meer dan tien personen in een privéruimte zijn, meldt onder meer Süddeutsche Zeitung. Voor het ongeprikte deel van de samenleving worden de regels strenger: maximaal twee mensen uit een ander huishouden mogen op bezoek komen. Als een van de aanwezigen in de ruimte zich niet heeft laten vaccineren, geldt de hele groep als ongevaccineerd.

    De nieuwe bondskanselier Olaf Scholz overlegt dinsdag met de premiers van de deelstaten over de maatregelen. Regionale leiders hebben in Duitsland veel inspraak in het coronabeleid in hun gebied. De premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen trof op eigen houtje al maatregelen voor de jaarwisseling.

    Vaccinatiecentrum in Berlijn, Duitsland.Beeld REUTERS
  23. EMA geeft groen licht voor vijfde coronavaccin

    België en de andere landen in de Europese Unie krijgen de beschikking over een nieuw coronavaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)heeft groen licht gegeven aan het vaccin van Novavax. 

    Het vaccin heet NVX-CoV2373 of Nuvaxovid. Het is ontwikkeld door het Tsjechische Praha Vaccines, dat vorig jaar werd gekocht door het Amerikaanse Novavax en sindsdien Novavax CZ heet. Mensen krijgen twee prikken, met drie weken tussen de beide inentingen.

    Tot nu toe zijn vier vaccins toegelaten tot de Europese Unie: Comirnaty (van Pfizer en BioNTech), Spikevax (van Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) en een vaccin van Johnson & Johnson. Vier andere kandidaat-vaccins zitten een stap voor de goedkeuringsaanvraag: Spoetnik V, CoronaVac (van Sinovac), Vidprevtyn (van Sanofi Pasteur) en VLA2001 (van Valneva). 

    Lees meer over het vaccin Nuvaxovid.

    Beeld Joris van Gennip
  24. ‘Persoonlijk denk ik: het gaat om geld’: hoe een gezellig Duits stadje een magneet werd voor extreem-rechtse coronaprotesten

    De Duitse deelstaat Saksen is het centrum van snel groeiend verzet tegen de coronamaatregelen. Veiligheidsdiensten houden rekening met geweld. In de Saksische stad Freiberg heerst tweedeling. ‘Er hangt een dreigende sfeer boven die mensen.’

    Lees meer.

  25. ‘Boostervaccin Moderna verhoogt antistoffen tegen omikronvariant met factor 37’

    Het boostervaccin van Moderna - een extra prik met een halve dosis - verhoogt het aantal antistoffen tegen de omikronvariant met factor 37. Dat meldt het farmabedrijf op basis van voorlopige gegevens. Een volledige extra dosis Moderna zou het aantal antistoffen zelfs 83 keer doen toenemen.

     "De dramatische stijging in het aantal omikrongevallen verontrust iedereen. Deze gegevens tonen echter aan dat de huidige boosterdosis het aantal antistoffen 37 keer verhoogt in vergelijking met het niveau van voor de booster", zegt Moderna-CEO Stéphane Bancel.

    Lees ook: ‘Er zijn eigenlijk twee soorten extra prikken’: vaccinoloog Pierre Van Damme over de boosterprik

    Het bedrijf baseert zich voor deze voorlopige gegevens op data van twintig personen die een boostervaccin kregen toegediend. Het aantal antistoffen lag bij deze personen een maand na de booster dus ruimschoots hoger dan voordien. Dat is ook goed nieuws voor ons land, want in Vlaanderen wordt Moderna volop gebruikt als boostervaccin. Wel dient er een kanttekening te worden gemaakt, aangezien het bedrijf aanstipt dat het aantal antistoffen tegen omikron voor het toedienen van een boosterdosis laag lag.

    Moderna kondigde voorts aan te zullen werken aan een specifiek vaccin tegen de omikronvariant. Daar zou ten vroegste begin 2022 een klinische studie naar kunnen worden gedaan.

    Aangezien omikron nu volop om zich heen grijpt en de resultaten van de alternatieve vaccins die Moderna aan het ontwikkelen is - zowel doses die tegen verschillende varianten zouden moeten werken als specifieke vaccins gericht op bepaalde varianten - in dezelfde lijn liggen van het huidige goedgekeurde boostershot, zegt het bedrijf in de nabije toekomst in eerste instantie daar volop te zullen inzetten.

    Beeld DM
  26. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  27. De kogel is door de kerk: politiek zet licht op groen voor vaccinatie kinderen vanaf 5 jaar

    Ook in ons land zullen kinderen canaf 5 jaar gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat heeft de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid (IMC) zonet beslist. De vaccinatie is, net zoals bij de rest van de bevolking, niet verplicht.

    De Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek hadden de regering geadviseerd om eerst kinderen met onderliggende aandoeningen te vaccineren. Dat advies heeft het IMC dus gevolgd. Voor de vaccinatie bij kinderen zal een kleinere dosis van het Pfizervaccin worden gebruikt.

     Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) oordeelde dat het kindervaccin van Pfizer veilig is en doeltreffend tegen ziekte met symptomen. Ook blijkt dat er onder de zeven miljoen gevaccineerde Amerikaanse kinderen van vijf tot twaalf er slechts acht gevallen zijn vastgesteld van een ernstige bijwerking.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Sciensano past dodentol eerste golf aan: bijna honderd doden meer

    Tussen 7 maart 2020 en 31 augustus 2020 zijn 99 meer mensen gestorven na een coronabesmetting. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano na een bevraging bij de ziekenhuizen.

    De 104 Belgische ziekenhuizen werden retrospectief bevraagd om ontbrekende gegevens over de geboortedatum en de woonplaats van patiënten, die tijdens de eerste golf overleden zijn aan de gevolgen van COVID-19, te verkrijgen. Sciensano kreeg van 98 ziekenhuizen een reactie op de vraag.

    Dankzij de bevraging kon het gezondheidsinstituut 196 extra COVID-sterfgevallen identificeren. Op basis van de aanvullende gegevens van de ziekenhuizen, hebben ze 97 sterfgevallen uit de COVID-mortaliteitsdatabank verwijderd. Het gaat onder meer om correcties van dubbele rapportering, mensen die niet in België woonden of omdat de doodsoorzaak niet langer in verband staat met het coronavirus. Uiteindelijk zijn er 99 extra overlijdens toegevoegd aan de mortaliteitsdatabase.

    Verder blijkt nog dat het eerste coronaoverlijden niet op 10 maart 2020, maar wel op 7 maart 2020 plaatsvond. De piek van het aantal coronaoverlijdens in de eerste golf ligt nog steeds op dezelfde datum, 8 april 2020, maar stijgt van 322 sterfgevallen naar 324.

    In totaal stierven 9.684 coronapatiënten in de eerste golf van de pandemie: 4.861 in ziekenhuizen, 4.718 in woonzorgcentra en 105 in andere omgevingen.

    Beeld Franky Verdickt
  29. Viert u de eindejaarsfeesten in beperktere kring uit voorzichtigheid?

    De feestdagen komen eraan, en ook dit jaar wordt het een coronaversie. Heeft de coronacrisis gevolgen voor de manier waarop u dit jaar viert? Doet u dat in beperkte kring uit voorzichtigheid of doet u het als vanouds, eventueel samen met familie of vrienden? En hoe pakt u dat dan concreet aan? We willen het graag van u horen.

  30. ‘Toon mij de studies die de doeltreffendheid van mondmaskers bij kinderen aantonen: je zult ze niet vinden’

    Niet alleen de ziekenhuizen kreunen onder de coronadruk, ook de huisartsen lopen dezer dagen opgebrand tegen de muur. Op zoek naar het juiste voorschrift tegen al dat onheil gingen we op consultatie bij Roel Van Giel, spreekbuis van de moegetergde meneer doktoor, en Thomas Gevaert, covoorzitter van artsensyndicaat ASGB. Samen pleiten ze voor een ánder coronabeleid. ‘We hebben alles gedaan wat we konden, maar het lukt niet meer om de zorg te leveren die de samenleving verwacht.’

    Lees het interview.

    Beeld Wim van Cappellen
  31. Virologen maken zich zorgen over oprukkende omikronvariant: 'Geen enkel scenario waarmee we nog veilig de feestdagen kunnen vieren'

    De omikronvariant rukt op in Europa waardoor maatregelen zich opdringen. Nederland ging alvast in ‘harde lockdown’ en ook bij ons pleiten de virologen voor een gepast antwoord van het volgende Overlegcomité, nu woensdag. 

    Al houdt de daling van de coronacijfers voorlopig aan, Van Ranst benadrukt dat ze nog altijd té hoog zijn. “Ze zijn van waanzinnig hoog naar nog steeds hoog gegaan. In eender welke andere periode zouden we deze cijfers zorgwekkend vinden.” Veilig de feestdagen vieren is volgens de viroloog niet meer mogelijk met deze cijfers: “Er is geen enkel scenario waarmee dat nog lukt.”

    Een harde lockdown zoals in Nederland - waar enkel nog de essentiële winkels geopend zijn en inwoners slechts twee gasten mogen ontvangen - moet niet meteen gekopieerd worden bij ons. We staan immers veel verder met onze boostercampagne én hebben meer bedden op intensieve zorgen, aldus Van Ranst. Maar ook bij ons dringen verstrengingen zich op. “Voor het volgende Overlegcomité zullen er adviezen volgen waarbij verstrengingen meer waarschijnlijk zijn dan versoepelingen”, zegt hij bij HLN. Over het soort verstrengingen spreekt de viroloog zich niet uit: “Het is onnodig om daarover te speculeren”.

    Worst case scenario

    Ook professor emeritus Virologie Guido Vanham (UAntwerpen en Instituut Tropische Geneeskunde) voorspelt een “worst case scenario” zonder extra maatregelen. “Met dramatische cijfers voor de zorg, en met misschien nog meer doden onder de niet-covid-patiënten die geen zorg kunnen krijgen, dan onder de covid-patiënten", zei hij vanmorgen tijdens de Ochtend op Radio 1.

    We hebben volgens Vanham al veel te lang getreuzeld “en dat is niet de manier om een dreigende ontploffing tegen te houden”. “Men legt zogezegd de verantwoordelijkheid bij de burgers, maar die snapt het niet meer." Beter zoals in Nederland, volgens Vanhm: “Gewoon alles dicht. Ik snap dat dat niet gemakkelijk is. Maar ik denk dat de Nederlanders de signalen van hun regering nu beter begrijpen dan wij de onduidelijke signalen van onze regering.”

    Lees ook: Contactbubbels invoeren net voor kerst? Daar wil niemand zich aan wagen, omikron of niet

  32. Europese beurzen zwaar in het rood door ongerustheid rond omikron

    De Europese beurzen gaan maandag zwaar in het rood. Beleggers zijn vooral ongerust over de economische impact van de omikronvariant van het virus.

    De AEX-index in Amsterdam noteerde maandag in de ochtendhandel alvast 1,5 procent lager op 760,29 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs raakten tot 2,3 procent kwijt. Londen daalde 1,7 procent. De Euro Stoxx 50 - de Europese sterindex - verliest meer dan 2 procent.

    Op de beurs van Brussel is het verlies van de Bel20 kleiner, dankzij een winst van meer dan 10 procent voor Argenx, dat vrijdag Amerikaanse goedkeuring kreeg voor een eerste medicijn met een miljardenpotentieel.

    Ook de prijs van ruwe olie daalt. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent zakte 2,60 dollar en kost nog 70,92 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie verloor 2,63 dollar tot 68,23 dollar. 

  33. Israël zegt België op lijst met rode landen

     Israël voegt België toe aan zijn lijst met "rode landen", wat betekent dat Israëlische inwoners vanaf woensdag niet meer naar ons land mogen reizen. Dat meldt de Israëlische regering.

    Vorige week voegde het land het Verenigd Koninkrijk en Denemarken als eerste Europese landen toe aan de lijst met rode landen. Vanaf woensdag wordt die lijst aangevuld met België, Duitsland, de VS, Hongarije, Marokko, Portugal, Canada, Turkije en Zwitserland.

    In totaal staan ongeveer 50 - voornamelijk Afrikaanse - landen op de "rode lijst" van Israël. Israëliërs mogen er enkel heen reizen mits speciale toestemming.

    In een poging om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te beperken besliste de Israëlische overheid eerder al om de grenzen voor toeristen dicht te houden, al zeker tot 29 december. De maatregel houdt eveneens in dat inwoners van Israël die uit het buitenland naar huis willen terugkeren, zelfs als ze volledig gevaccineerd zijn, na aankomst minstens drie dagen in quarantaine moeten.

  34. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  35. Vandaag hakt politiek knoop door over kinderprik. Bio-ethisch comité: ‘Vaccineer eerst kinderen met onderliggende aandoeningen’

    De Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek adviseren eerst kinderen die risico’s lopen door corona te vaccineren. Beide adviesorganen laten ook vaccinatie van de andere kinderen toe. Maar het comité doe dat iets minder expliciet omdat er nog onvoldoende bewijs is dat de kinderprik doeltreffend virusoverdracht tegenhoudt.

    Lees meer.

  36. Geen versoepeling in ons land, maar wellicht ook geen contactbubbels

    Terwijl Nederland een harde lockdown heeft afgekondigd, wint de omikronvariant ook in België snel terrein. Moet ook ons land ingrijpen? Aan nieuwe contactbubbels lijkt alvast niemand zich te durven wagen.

    Lees meer.

    Beeld Tim Dirven
  37. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen zakt onder 10.000 per dag

    Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw gedaald tot onder de 10.000. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano die zondag zijn vrijgegeven door het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

    Tussen 10 en 16 december werden gemiddeld 9.402 nieuwe besmetting per dag geregistreerd. Dat is een daling met 33 procent in vergelijking met de week daarvoor.

    In dezelfde periode werden per dag gemiddeld 76.500 tests uitgevoerd, met een positiviteitsratio van 14,02 procent.

    Van 13 tot en met 19 december waren er bijna 196 ziekenhuisopnames per dag als gevolg van COVID-19, ook een flinke daling. In totaal lagen er zondag 2.611 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-37 ten opzichte van zaterdag), onder wie 746 op de afdelingen intensieve zorg. Dat is een daling met 20 patiënten tegenover zaterdag. Voor het eerst sinds eind november komt het aantal patiënten op intensieve zorg zo onder 750.

  38. Waarom veel cafégangers ook in hondenweer buiten blijven zitten: ‘Al die gevaccineerden die samen in een vol café kruipen, dat is pas een slecht idee’

    Volle terrassen in putje winter, het lijkt deel uit te maken van het nieuwe normaal. Zelfs mét coronapas lijken heel wat mensen anno 2021 liever pintjes te drinken in de frisse buitenlucht.

    Lees meer.

    Beeld © Eric de Mildt
  39. Viroloog Ab Osterhaus: ‘Ik denk wel dat er extra maatregelen nodig zijn in andere landen, ook in België’

    Sinds zaterdag zit Nederland opnieuw in een lockdown, tot 14 januari. Onder meer niet-essentiële winkels, scholen en horeca zijn gesloten om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus waarschuwt: ‘Ook in andere Europese landen zijn er strengere maatregelen nodig.’

    Lees het interview.

    Beeld Valentina Vos
  40. Kerstvakantie week vroeger van start voor leerlingen van kleuter- en basisonderwijs

    Voor de leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs start de kerstvakantie vandaag een week vroeger dan normaal. Dat besliste het Overlegcomité begin deze maand om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    Het is de bedoeling dat de ouders tijdens deze week zo veel mogelijk zelf zorgen voor de opvang van hun kinderen. Ouders die dat niet kunnen doen en geen oplossing vinden, kunnen een beroep doen op noodopvang. Scholen moeten die niet zelf organiseren, dat gebeurt door de lokale besturen.

    De noodopvang is gratis tijdens de week van 20 december, tijdens de gewone schooluren. Het gaat om een uitzonderingsregime, en is vooral bedoeld voor mensen uit essentiële sectoren die niet kunnen thuiswerken, zoals mensen in de zorg, afvalophalers of politieagenten.

    Beeld © Eric de Mildt
  41. Rellen in Jubelpark na coronamars in Brussel: 55 personen opgepakt

    In Brussel is ook de derde coronamars ontaard in rellen. De meeste mensen vertrokken na het einde van de mars, maar enkele betogers bleven achter in het Jubelpark. De relschoppers zochten de confrontatie met de politie. De agenten werden bekogeld met vuurwerk, takken, kasseien en glazen flessen. De betogers gooiden ook met hekken. 

    De politie zette harde middelen in: ze heeft al enkele keren traangas gespoten en ook de politie te paard werd ingezet. Intussen is het Jubelpark afgesloten, het waterkanon werd nog niet ingezet. 

    Intussen is de betoging afgelopen. De politie bleef daarna massaal aanwezig aan de metrohaltes in de buurt van het Jubelpark om een oogje in het zeil te houden.

    In totaal werden er zondagnamiddag 55 personen opgepakt, 48 administratieve arrestaties en 7 gerechtelijke. Eén betoger raakte gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging. "Er werden ook vijf meldingen gedaan van schade aan eigendommen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

    Tijdens de manifestatie werd ook een journaliste van de RTBF aangevallen door enkele betogers, dat meldt de omroep zelf op zijn website. De RTBF gaat klacht indienen. 

    Ook in andere steden werd vandaag betoogd tegen de coronamaatregelen, onder meer in Antwerpen en Gent. 

    Beeld AP
    Beeld REUTERS
    Beeld REUTERS
  42. Bart De Wever: 'Het zou best nog heel lang kunnen duren'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor maatregelen die voor lange tijd kunnen worden aangehouden tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat heeft hij zondag verklaard op VTM Nieuws. De Wever vreest immers dat de strijd tegen corona nog heel lang zou kunnen duren. Nu versoepelingen gaan doorvoeren is voor hem dan ook geen optie.

    Woensdag komen de verschillende regeringen opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakte eerder deze week al duidelijk dat er van versoepelingen niet veel in huis zal komen. Ondanks de daling in de cijfers blijft de druk op de zorg immers nog steeds groot.

    Het ziet er volgens De Wever ook naar uit dat 2022 een jaar zou kunnen worden zoals 2021, "dat al heel erg leek op 2020". Daarom breekt De Wever een lans voor maatregelen die lang kunnen worden volgehouden. Hij had het over ingrepen op economisch, sociaal en cultureel vlak die je als samenleving kan absorberen en waar je mee vooruit kan. "Een jojo-beleid denk ik niet dat je nog jaren kan volhouden en het zou best nog lang kunnen duren."

    Nederland zit intussen opnieuw in lockdown. Volgens De Wever is het nog te vroeg om daarover te spreken voor Vlaanderen, "maar iets uitsluiten kan je natuurlijk ook niet. Dat mag je niet doen." Versoepelingen doorvoeren, zoals bijvoorbeeld in de horeca tijdens de feestdagen, is volgens hem geen optie. Van beperkingen opleggen thuis, is de partijvoorzitter geen believer. "Mensen moeten hun verstand gebruiken", aldus De Wever, die iedereen opriep zo snel mogelijk voor de derde prik te gaan.

  43. 3.500 betogers op coronaprotest in Brussel, voorlopig geen grote incidenten

    Volgens de Brusselse politie telt de derde betoging tegen de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket  3.500 deelnemers. De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, houden het zelf op 50.000 betogers. 

    De betoging trekt inmiddels door de Belliardstraat op naar het Jubelpark, het eindpunt. Er wordt in groepjes gefeest en gedanst, de betogers zingen over vrijheid. Hier en daar worden wat voetzoekers gegooid, maar voorlopig hebben er zich nog geen grote incidenten voorgedaan. De politie staat wel in groten getale klaar aan het Schumanplein, met het waterkanon. 

    Veel betogers hekelen de media. "De media duwen ons naar andere kanalen omdat ze ons niet willen horen'', klinkt het bij een ouder koppel dat uit Antwerpen is afgezakt naar Brussel. De 29-jarige Pim is aanwezig omdat hij vindt dat er ook alternatieve stemmen aan bod moeten komen in de media. Hij vindt de maatregelen niet per se lastig maar wel het gebrek aan wetenschappelijke vrijheid. Zo hekelt hij talkshows waarbij men volgens hem enkel dezelfde wetenschappers opvoert. Dat creëert volgens hem groepjes op sociale media die elkaar voeden met alternatieve stemmen, wat uiteindelijk resulteert in protesten op straat.

    De organisatoren hebben deze keer ook eigen telapparatuur met camera's ingezet omdat ze de via de media gedeelde cijfers misleidend vinden. Voor de eerste betoging telden zij 76.000 mensen, hoewel de politie het aantal op 35.000 schatte. 

    Beeld Dieter Nijs
  44. Derde betoging tegen verplichte vaccinatie en CST trekt door Brussel

    In Brussel trekken deze namiddag verschillende honderden mensen op in een derde betoging  tegen de verplichte vaccinatie en het Covid Safe Ticket (CST). Net als bij de eerste twee acties, op 21 november en 5 december, is de betoging vertrokken aan het Noordstation en zal ze eindigen aan het Jubelpark. Die eerdere betogingen werden telkens ontsierd door rellen en confrontaties met de politie.

    De organisatoren, het collectief Belgium United for Freedom, hopen dat het vandaag niet zover komt. Ze hebben ditmaal een uitgebreide ordedienst met heel wat stewards ingezet, die de betoging in goede banen moet leiden. De politie neemt in ieder geval geen risico's en heeft heel wat mensen die het treinstation Brussel Noord verlieten, gecontroleerd op het bezit van verboden en gevaarlijke voorwerpen.

    Aan het hoofd van de betoging stappen, net zoals de vorige keer een aantal brandweerlui op. Een aantal van hen draagt een brandweeruniform, anderen dragen enkel een T-shirt met een brandweerlogo.

    Beeld BELGA

    Woordvoerder Sarkis Simonjan van Belgium United for Freedom heeft geen problemen met de vaccinatie tegen Covid-19, wel met de verplichting in de zorg. "Ook het CST gaat in tegen onze rechten en vrijheden", zei hij woensdag op een persconferentie. "Wie gevaccineerd is, krijgt met het CST toegang tot verschillende plaatsen, maar dat is geen garantie op een bescherming tegen besmetting."

    Belgium United for Freedom vraagt om gehoord te worden door de regering en roept op tot een "burgerdebat", waarbij inwoners hun grieven kunnen uiten en hun vragen op tafel leggen.

    "We begrijpen dat er een pandemie heerst en de vijand is het virus, maar er moet een debat mogelijk zijn over de manier waarop we dat virus bestrijden", zegt Simonjan aan de start van de betoging. "Met de maatregelen die nu gehanteerd worden, creëert de politiek verdeeldheid, discriminatie en paranoia. We hebben een aantal ideeën en voorstellen maar dan moet de politiek wel naar ons luisteren. Zolang dat niet gebeurt, blijven we op straat komen."

  45. Omikron in Engeland nu dominant

    De zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus is in Engeland de meest dominante variant geworden. Omikron maakt nu 60 procent van alle gevallen in het land uit, zo heeft de Britse minister van Volksgezondheid gezegd bij Sky News.

    De variant heeft zich de voorbije weken zeer snel verspreid. Zaterdag alleen al zijn in het Verenigd Koninkrijk 10.059 nieuwe gevallen gemeld, drie keer zoveel als de dag daarvoor.

    Ook in Schotland is omikron reeds dominant.

    Lees ook: Britse experts luiden alarmbel: ‘Mogelijk tot 6.000 doden per dag tegen jaareinde door omikron in Engeland’

  46. Somers wil Vlaamse ambtenaren inzetten bij boostercampagne

    Nu het tijdsinterval na een tweede prik met een vaccin van Pfizer of Moderna is teruggebracht tot vier maanden, kan de boostercampagne nog een versnelling hoger schakelen. Vlaanderen mikt op 800.000 prikken per week in januari, maar daarvoor moet wel voldoende medisch personeel en vrijwilligers worden gevonden.

    Daarom wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), in navolging van zijn federale collega Petra De Sutter, Vlaamse ambtenaren aansporen om hun steentje bij te dragen. Ambtenaren die dat willen zullen in samenspraak met hun baas een dienstvrijstelling kunnen krijgen, wat betekent dat ze dus ook geen loon verliezen.

    Beeld Photo News

    Daarnaast roept Somers de Vlaamse ambtenaren ook op om zich in de periode tussen Kerstmis en nieuwjaar als vrijwilliger kandidaat te stellen. "De afgelopen twee jaar hebben we getoond hoeveel engagement en solidariteit er in Vlaanderen bestaat. Duizenden vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Dit willen we volhouden. Het is onze ambitie om ook tijdens de kerstvakantie volop te vaccineren. Ik hoop dat veel ambtenaren en andere burgers ook hieraan willen meewerken", aldus Somers.

  47. Aantal nieuwe besmettingen blijft dalen

    Zowel het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus als het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 blijft afnemen in België. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano die het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekendmaakt. “Deze cijfers gaan in de goede richting, maar het is zeker niet het moment om de maatregelen minder streng toe te passen”, zegt zijn woordvoerster.

    Bekijk hier een overzicht van alle cijfers en grafieken.

  48. Mogelijk geen kwartier wachttijd na boosterprik in Nederland

    Het Outbreak Management Team (OMT), de groep experten die de Nederlandse regering bijstaat, adviseert om te onderzoeken of het kwartiertje wachttijd na de boosterprik kan verdwijnen. Dat moet er voor zorgen dat er meer mensen sneller een boosterprik kunnen krijgen.

    Het OMT schrijft dat in een advies aan de regering. Ontslagnemend minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal zich “laten adviseren en uw Kamer daar op korte termijn nader over informeren”, schrijft hij zaterdag aan de Kamer.

    Na een vaccinatie tegen het coronavirus moeten mensen altijd een kwartiertje wachten. Deze ‘observatietijd’ is bedoeld om te zien of mensen allergisch reageren op de prik. De wachttijd is volgens het RIVM vastgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

    Zorgminister Hugo de Jonge gaf zaterdagavond tijdens een ingelaste persconferentie, waar een lockdown werd afgekondigd tot en met 14 januari, nog aan niet van het kwartiertje wachttijd af te willen. “Nee daar ga ik niet mee stoppen. En trouwens, juist de deskundigen zeggen: doe dat ook niet. Ook internationaal is dat niet gebruikelijk om dat te doen”, zei De Jonge.

    De boostercampagne begon in Nederland later dan in België en veel andere landen. De regering is bezig met een versnelling. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk 60-plussers nog voor de jaarwisseling een boosterprik hebben gehad. Eind januari moeten dan alle 18-plussers zo’n prik hebben gehad.

  49. Van Ranst: 'Ook bij ons strengere maatregelen nodig'

    Hoewel het aantal besmettingen in ons land en bij de noorderburen een daling heeft ingezet, baart de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus zorgen. Nederland gaat daarom vanaf morgen in een strenge lockdown. Moet er ook bij ons ingegrepen worden?

    Viroloog Marc Van Ranst: “Onder de dalende curve van de deltavariant zit er ook eentje van omikron die stijl omhoog gaat. We zien een verdubbeling om de twee à drie dagen en een vertienvoudiging in tien dagen tijd. Dit gaat zeer snel.” 

    Vrijdag liet microbio­loog Emmanuel André nog weten dat omikron goed was voor 10 procent van de positieve tests in ons land. In Nederland verwacht het RIVM, de tegenhanger van Sciensano, dat omikron tegen het einde van het jaar de dominante variant zal zijn. In Amsterdam is de nieuwe variant al verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de besmettingen.

    “Er is geen enkele reden waarom ons land een uitzondering zou zijn”, zegt Van Ranst. “Omikron is er en zal hetzelfde effect geven in alle landen waar de variant voorkomt. We kunnen niet gerust zijn omdat de cijfers nu dalen.”

    Volgens Van Ranst dienen zich dan ook strengere maatregelen aan. “Als we vergelijken met Nederland, hebben we meer boostershots gezet en we hebben ook meer bedden op intensieve zorg. Nederland zit iets verder met de curve van de omikronvariant. We kunnen ons dus iets meer permitteren, maar niet veel.”

    Het volgende Overlegcomité staat gepland op 22 december.

    Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Bob Van Mol
  50. Nederland gaat morgen op slot: scholen en winkels dicht, nog slechts twee gasten thuis

    Nederland gaat vanaf morgen opnieuw in lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd op een persconferentie. 

    "Ik sta hier vanavond met een somber gemoed", zei de premier. "In één zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown. Dat is onvermijdelijk vanwege de vijfde golf met de omikronvariant die op ons afkomt."

    Het RIVM, de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, verwacht dat de variant al voor het einde van het jaar dominant zal zijn in Nederland, zo lichtte infectioloog Jaap van Dissel toe. 

    De lockdown gaat morgen om 7 uur in, en duurt tot 14 januari. Zolang moet zowat alles dichtscholen, horeca, niet-essentiële winkels, niet-medische contactberoepen, sportscholen, theaters en musea. Alle evenementen worden afgelast, ook kerstmarkten. Thuisblijven wordt opnieuw de boodschap. 

    Nederlanders mogen thuis maximaal twee mensen ontvangen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond: dan mag men 4 gasten ontvangen. Ook buiten mogen maximaal twee mensen vanaf 13 jaar samen zijn. Met de feestdagen gaat dat aantal omhoog naar vier.

    Nederlands premier Mark Rutte.Beeld AFP

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Blijf overal op de hoogte

• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

• Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.