Israël en België in de clinch over voedingslabels

Israëlisch staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Idan Roll heeft alle ontmoetingen met Belgische politici tijdens zijn staatsbezoek afgezegd. Dat kondigde hij woensdag aan op Twitter. De Belgische overheid zal voortaan met labels op etenswaren aanduiden of producten uit Israëlische nederzettingen komen. Die beslissing stoot bij de Israëlische overheid op onbegrip.

Ontmoeting met Belgische politici afgezegd

Het botert niet tussen Israël en België. De Israëlische overheid is namelijk niet te spreken over de nieuwe voedingslabels die op ingevoerde producten zullen komen. Voortaan zullen producten in Belgische winkels duidelijk vermelden of ze uit Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komen.

“De beslissing van de Belgische overheid om producten uit Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever, nvdr.) te labelen versterkt extremisten, bevordert de vrede in de regio’s niet en bewijst dat België niet wil bijdragen aan de regionale stabiliteit”, reageerde de Israëlische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Idan Roll op Twitter. Roll is momenteel op staatsbezoek in België. Hij had ontmoetingen gepland met het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en het federale parlement. Die heeft hij per direct geannuleerd.

Europese wetgeving

De beslissing om voortaan producten uit nederzettingen te labelen en strikter te controleren maakt deel uit van Europese wetgeving. Het Europees Hooggerechtshof kwam in 2019 tot het besluit dat producten uit Israël en Palestina voortaan beter gelabeld moeten worden. Zo moet op het product duidelijk vermeld worden of ze uit nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever komen. Op die manier kunnen consumenten “geïnformeerde beslissingen” maken, zo luidt het.

Volgens de Israëlische overheid is die wetgeving echter contraproductief en op geen manier bevorderend voor de situatie tussen Israël en Palestina. “Het besluit om de producten te labelen schaadt Israëli’s en Palestijnen en strookt niet met het beleid van de Israëlische overheid om de levenskwaliteit van de Palestijnen te verbeteren”, reageert het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Westelijke Jordaanoever

Samen met Gaza maakt de Westelijke Jordaanoever het territorium van Palestina uit. Israëli’s bouwen jarenlang nederzettingen uit in deze gebieden, met of zonder toestemming van de Israëlische overheid. Daarmee zien Palestijnen jaar na jaar hun grondgebied krimpen. Volgens een groot deel van de internationale gemeenschap zijn deze nederzettingen illegaal en behoren de gebieden toe aan de Palestijnen. De twisten over grondbezit leiden regelmatig tot zeer gewelddadige conflicten tussen Israël en Palestina.

Maandag uitte de EU-gezant in Palestina nog zijn zorgen over nieuwe nederzettingsplannen. Door die plannen zou de Palestijnse hoofdstad Jeruzalem afgesneden worden van de rest van de Westelijke Jordaanoever.

(lb)

Meer