Frederic print Antwerpen in 3D: “Heeft 300 uur geduurd”

Uitgeweken Limburger Frederic Bongers (28) heeft heel de plattegrond van Antwerpen door een 3D-printer gehaald. De printer heeft elk gebouw en elk huis in detail gemaakt. Frederic wil zijn unieke prints nu verkopen. “Ik begin ondertussen aan eentje van Amsterdam”, zegt hij.

Rebecca Van Remoortere

De chauvinistische Antwerpenaar heeft er weer een cadeau-idee bij. Heel de stad is sinds kort vereeuwigd in een heel gedetailleerde 3D-print. Dat was een idee van Frederic Bongers, oorspronkelijk uit Limburg, maar nu al jaren Berchemnaar.

Hij zat tussen twee jobs en was al lang op zoek naar een nieuwe creatieve uitdaging. Hij vernam toevallig dat de Vlaamse Overheid elke paar jaar een gedetailleerde scan doet van heel Vlaanderen uit de lucht. “LIDAR-data heet dat. Ze vliegen dan over Vlaanderen en halen heel wat data op in een scan. Het is via de punten van die data dat ik bedacht dat het mogelijk zou zijn om een 3D-print te maken.”

Frederic maakte een soort puntenwolk – zo noemt hij het zelf- en die wolk werd door heel wat verschillende softwareprogramma’s gejaagd. Die software kan dan de juiste volumes bovenhalen.

“Ik heb zelf een redelijk standaard 3D-printer thuis, maar daar kom je al ver mee. Ik heb uiteindelijk op twintig verschillende tegeltjes evenveel verschillende deeltjes van Antwerpen geprint en aan elkaar gelijmd tot een groot 3D-resultaat van heel de stad. Dat was goed voor ongeveer 300 uur printen. Veel meer dan de printer ’s morgens aanzetten en ’s avonds weer uit, moet je daar eigenlijk niet aan doen.”

De kaart is gemaakt uit PLA. “Dat is een biologisch plastic gemaakt uit onder meer maïszetmeel. Die stof wordt heel vaak gebruikt bij 3D-printing en is heel stevig.” De Boerentoren kan dus niet zomaar afbreken.

Frederic heeft zijn plattegrond van de stad nu ingekaderd en die is te koop voor 699 euro op zijn website. Hij heeft ook een kleinere versie gemaakt die hij verkoopt voor 99 euro. “Ik ben blij met het resultaat. Het geeft je weer een nieuwe kijk op de stad. Zo viel het mij nu pas op hoe groot Antwerpen-Centraal eigenlijk is. Iedereen die ik de kaart laat zien, wil eerst de grote landmarks van Antwerpen vinden en gaat daarna meteen op zoek naar de plek waar ze wonen of op kot hebben gezeten. Je kunt echt elk huis in Antwerpen in detail zien.”

Frederic gaat zich nu focussen op kleine prints om in te kaderen aan de muur. “Dan hou ik het alleen op de binnenstad.” Maar hij werkt ook op aanvraag. “Ik begin nu aan de plattegrond van Amsterdam op vraag van een Nederlander.”

Misschien heeft de Berchemnaar in het 3D-printen wel ineens zijn nieuwe job gevonden. “Ik heb productontwikkeling gestudeerd op de UAntwerpen en heb daarna als ontwerper gewerkt. Ik denk dat er nog ontzettend veel mogelijkheden zijn met 3D-printen dus ik wil graag nog veel ontdekken. Ik heb bijvoorbeeld ook al een trofee gemaakt voor vrienden.”

“Als het allemaal goed gaat, kan ik nog 3D-printers bijkopen en kan ik meer dingen tegelijk printen. Met mijn printer kan ik nu ook maar in één kleur printen, misschien kan dat in de toekomst ook nog veranderen. Er kan veel met 3D-printing. Er wordt vandaag bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met printen in ijzer. Voor de medische sector kan het ook veel betekenen. Een brace of een uniek stuk kan zo exact op maat worden gemaakt. Er kan nog veel.”

  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER