6 energieaandelen die Goldman Sachs de komende maanden ziet stijgen

Analisten van investeringsbank Goldman Sachs hebben in een notitie eerder deze maand zes energieaandelen genoemd waarvan beleggers de komende maanden (een verdere) koersstijging mogen verwachten. Alle aandelen krijgen van de financiële dienstverlener een buy-rating, bericht zakensite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

De krachtige rally van de olieprijzen de voorbije maanden ging gepaard met een sterke prestatie van energieaandelen in het algemeen. De sector is dit jaar veruit de best presterende groep in de S&P500, de grootste Amerikaanse beursindex. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn: toen stortten de olieprijzen in bij de door corona veroorzaakte economische stilstand. De MSCI World Energy Index is in 2021 met 37 procent gestegen, na een daling van 34 procent vorig jaar. Toch zit er nóg muziek in, volgens Goldman.

De olieprijzen zijn dit jaar in een stroomversnelling geraakt en stegen de voorbije weken tot boven de 80 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in zeven jaar, en komt omdat de flinke post-pandemische vraag het aanbod overtreft.

Crude-futures in 2021 meer dan 50 procent gestegen

Hoewel de olieprijzen sindsdien wat terrein hebben ingeleverd, zijn zowel de internationale benchmark Brent crude-futures als de West Texas Intermediate crude-futures in 2021 nog steeds meer dan 50 procent gestegen.

Vooruitblikkend verwacht Goldman dat de Brent-futures tot 2023 goed ondersteund zullen worden op 80 dollar per vat. De analisten stellen dat ze op lange termijn op 70 dollar per vat zullen noteren zodra de heersende volatiliteit afneemt.

Toch zijn “de consensusramingen voor de winst waarschijnlijk nog steeds te laag”, aldus de Goldman-analisten. Tegen deze achtergrond stelde de bank een lijst samen van bedrijven met hoge marktkapitalisatie, die in de komende maanden een verdere koersstijging zouden kunnen zien.

Aandelen

1. Exxon Mobil

Een van ’s werelds grootste oliemultinationals is een van de eeuwige Goldman-favorieten. Nu ook weer haalt EM de lijst.

  • De bank ziet een “solide traject” voor de inkomsten van het bedrijf. In een notitie van 31 oktober merkt Goldman op dat de kapitaalallocatie van het bedrijf, de aanpak van de energietransitie en een aanhoudend vraagherstel een positieve ontwikkeling laten zien.
  • Het bedrijf zal naar verwachting een totaalrendement van 16 procent opleveren, hoger dan het gemiddelde van 8 procent onder de Amerikaanse majors, aldus de analisten.
  • De bank heeft een 12-maands koersdoel van 71 dollar voor het aandeel. Dat is een impliciete opwaartse marge van 12 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel van ongeveer 64 dollar op 18 november, de dag waarop de notitie werd gepubliceerd.

2. Phillips 66

Phillips 66 is de tweede favoriet. Het bedrijf kan profiteren van het herstel van de vliegtuigbrandstofprijzen in 2022, aldus de analisten.

  • De bank ziet “overtuigende waarderingen” in het aandeel en merkte andere positieve factoren op: onder meer een versterking van zijn raffinage-activiteiten en een verbeterende balans, volgens een onderzoeksnota op 2 november.
  • Goldman heeft een 6-maands koersdoel van 95 dollar toegekend aan het aandeel, dat op 18 november sloot op ongeveer 74 dollar – een impliciete opwaartse beweging van 29 procent.

3. Baker Hughes

Ook Baker Hughes, leverancier van olievelddiensten, staat op Goldmans lijst. Het bedrijf geldt, net als het onderstaande overigens, als “winnaar van de energietransitie”.

  • De bank gelooft dat de aandelenkoers van Baker Hughes ondergewaardeerd is.
  • Goldman heeft een koersdoel van 29 dollar op het aandeel Baker Hughes gezet, wat een potentiële opwaardering van 21 procent impliceert ten opzichte van de slotkoers van ongeveer 24 dollar op 18 november.

4. Quanta Services

Quanta Services, leverancier van energie-infrastructuurdiensten, komt ook voor Goldman uit de bus als winnaar van de energietransitie. 

  • De bank denkt dat het bedrijf financieel goed geplaatst is om groene investeringen te doen.
  • Goldman heeft een koersdoel van 137 dollar voor Quanta Services. Dat is een impliciete opwaartse beweging van 15 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel van 119 dollar op 18 november.

5. Halliburton en 6. Schlumberger

Deze aannemers van olievelddiensten zijn volgens Goldman klaar om te profiteren van de normalisering van de upstream-uitgaven. Upstream is een term voor de operationele fasen in de olie- en gasindustrie, die betrekking hebben op exploratie en productie. Upstream-activiteiten omvatten onder meer boren en winning.

  • Goldman stelde in een onderzoeksnotitie van 2 november dat Halliburton de “best gepositioneerde” Amerikaanse landspeler is om “materiële nettoprijsstijgingen” te realiseren in 2022.
  • Goldman heeft een koersdoel van 29 dollar voor Halliburton-aandelen, wat een potentiële opwaardering van 27 procent betekent ten opzichte van de slotkoers van ongeveer 23 dollar op 18 november.
  • De bank meent voor Schlumberger dan weer dat het digitale segment van deze onderneming “ondergewaardeerd” blijft. Het aandeel Schlumberger is overigens ook een favoriet van JP Morgan.
  • De bank heeft een koersdoel van 39 dollar voor het aandeel, dat op 18 november op ongeveer 32 dollar sloot.

(bzg)

Meer