Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Voorbereidende nota Overlegcomité ligt op straat: nachtleven dicht, sluitingsuur horeca en alleen winkelen

Voorbereidende nota Overlegcomité ligt op straat: nachtleven dicht, sluitingsuur horeca en alleen winkelen
Beeld Photo News

Het Overlegcomité, met daarin alle topministers van ons land, komt morgenvroeg digitaal samen om strengere coronamaatregelen aan te kondigen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) deze namiddag bekendgemaakt in de Kamer. Onder meer een vroeger sluitingsuur voor de horeca ligt morgen op tafel.

, en

Overlegcomité van 26 november buigt zich over strengere maatregelen: zo blijft u op de hoogte

Het Overlegcomité, waarin alle topministers van ons land zetelen, zit sinds 8 uur digitaal samen om knopen door te hakken. Nadien volgt wellicht een persconferentie.

De persconferentie kunt u in deze liveblog volgen of bekijken.

De Croo kondigde in de Kamer aan dat hij morgenvroeg om 8 uur het overlegcomité digitaal samenroept. “Als je vandaag ziet dat de situatie in intensieve zorg slechter is dan het meest negatieve scenario dat de experten ons vorige week voorschotelden, dan moet je ingrijpen”, stelt hij.

Vervroegd sluitingsuur

De GEMS, de adviesraad van experts, heeft gisteravond al een nieuw advies opgesteld met een analyse van de huidige situatie. Op basis daarvan heeft corona-expert Pedro Facon een voorbereidende nota opgesteld, waar ook deze krant over werd ingelicht. Vanavond komen de federale topministers samen om de huidige coronasituatie en de mogelijke maatregelen te bespreken. De Vlaamse regering doet dat morgen heel vroeg ook. De bedoeling is om de maatregelen al vanaf zaterdagochtend te laten ingaan.

In de eerste plaats wordt er gekeken naar een sluiting van het nachtleven en de grotere evenementen binnen, zo valt in politieke kringen op te tekenen. Wat veilig binnen georganiseerd kan worden, zal wel nog kunnen doorgaan. Vooral bij evenementen en bijeenkomsten met vaste (zit)plaatsen, is het risico op besmetting eerder beperkt, zo meldt ook het rapport van Facon. Goed nieuws voor theater of de bioscoop dus, niet voor rockconcerten of fuiven. Het idee is: als er minder mensen circuleren, circuleert het virus ook minder. Privéfeesten en -bijeenkomsten zouden niet langer kunnen doorgaan, met uitzondering van huwelijken en begrafenissen.

In de horeca ligt een vervroegd sluitingsuur ligt op tafel. Tijdens de vorige golven moesten de cafés en restaurant al dicht om 23 uur, later werd dat 1 uur. Nu wordt eveneens aan een ‘laatavondsluiting’ gedacht, geven verschillende politieke bronnen aan. In het rapport van coronacommissaris Facon is sprake van 24 uur. Het aantal plaatsen aan tafel in café of restaurant zou weer beperkt worden tot vier, met uitzondering van grote gezinnen. Tegelijk zou het winkelen zou voortaan weer alleen moeten gebeuren. 

De politiek lijkt niet van zin het aantal contacten dat je thuis kan ontvangen strikt te gaan beperken. De bevolking zal zulke verplichtingen met bijhorende controles niet meer pikken, zo is de inschatting. Ook het rapport van van Facon stuurt daar niet op aan. Mogelijk komt er wel een ‘strenge aanbeveling’, waarbij wordt gerekend op de goede wil van de burgers. 

2G-beleid

Een verplichte vaccinatie voor de hele bevolking of een zogenoemd 2G-beleid, waarbij alleen wie genezen of gevaccineerd is nog een Covid Safe Ticket krijgt, ligt momenteel niet op tafel. Daarover bestaat geen politieke consensus en bovendien leveren die ingrepen op korte termijn weinig op. Vandaag hebben we vooral acute maatregelen nodig, klinkt het.

Wel moet voor Facon het testbeleid worden aangepast, om zo de huisdokters te ontlasten. Ook premier De Croo verwees daarnaar in de Kamer. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad, zal niet langer twee testen moeten ondergaan (na dag 1 en na dag 7), maar slechts één, op de vijfde dag na de besmetting. Het covid safety ticket zal ook meteen ongeldig worden, om pas na een negatieve test weer geactiveerd te worden.

Ten slotte wordt er opnieuw naar het onderwijs gekeken. Het rapport van Facon raadt onder meer aan om zo weinig mogelijk de klasgroepen te mengen. Ook klasuitstapjes zouden voorlopig worden afgeschaft. Meer gevoelig is het advies om mondmaskers te verplichten vanaf het vierde leerjaar. Het overschakelen op louter digitale lessen in het hoger onderwijs is ook een mogelijkheid. Van een schoolsluiting is geen sprake.

De vraag is vooral of de regio’s en de federale regering hierover een akkoord kunnen bereiken. Bij de vorige Overlegcomités kregen de onderwijsministers steeds de ruimte om zelf een eigen regeling uit te werken. Ook Facon hint nu op die mogelijkheid. Hij stelt ook voor dat de regionale ministers van Jeugd afspraken maken over jeugdactiviteiten.

“We staan opnieuw voor een uiterst moeilijke situatie die geen enkel uitstel meer duldt”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in het parlement. “Ik zal morgen op het Overlegcomité pleiten voor sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan. Wachten betekent nog meer miserie.” Hij gaf aan dat er maatregelen nodig zijn “in het onderwijs, in het vrijetijdsleven en het professionele leven”.

Terwijl eerder deze week zowel Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) als premier Alexander De Croo (Open Vld) nog zei dat we het hoofd koel moesten houden, komen er dus nu al nieuwe maatregelen aan. De cijfers overtroffen deze week de worstcasescenario’s, de zorg en het onderwijs trekken nadrukkelijk aan de alarmbel en ook onze buurlanden nemen nieuwe maatregelen. In Frankrijk zal het Covid Safe Ticket vanaf 15 december niet meer geldig zijn voor 65-plussers die geen derde prik hebben gehad, zo maakte de regering vanmiddag bekend. De regels op scholen worden strenger en het mondmasker wordt verplicht op alle publiek toegankelijke plaatsen binnen. Begin volgend jaar zal dat ook zo zijn voor de rest van de bevolking. In Nederland komt er morgen een nieuwe aankondiging aan. De Croo had al contact met zijn Nederlandse collega Mark Rutte over de situatie.