Nieuwe stok om mee te slaan: Frankrijk en VK clashen over migratieproblemen

De recente verdrinking van 27 migranten bij de oversteek van het Kanaal wordt een diplomatisch probleem voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk houdt Frankrijk verantwoordelijk en eist dat Frankrijk alle migranten tegenhoudt, en zelfs de overgestoken vluchtelingen terugneemt. “No pasaran” voor de Franse regering.

De Britse premier Boris Johnson maakte het nationale statement duidelijk met een brief aan Frankrijk, waarin heel duidelijk “Neem migranten terug” stond. Daarnaast suggereerde de brief ook gezamenlijke zee-, lucht- en landpatrouilles vanaf volgende week; een idee waar Frankrijk alvast geen voorstander van is.

Ontgoocheling

Nu heeft de Britse brief ook rechtstreekse gevolgen, maar niet hoe Johnson het graag ziet: de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, besloot een meeting met zijn Britse collega Priti Patel over het onderwerp te annuleren. In een bericht naar Patel liet de Fransman weten dat de brief een “ontgoocheling” is, en het openbaar stellen ervan nog erger.

Woensdag raakte bekend dat een migrantenboot die de oversteek naar het Britse eiland waagde, in problemen verzeilde en omsloeg. Hierbij lieten 27 gelukzoekers het leven, onder wie ook kinderen en zwangere vrouwen. Beide overheden monitoren de situatie op en rond het Kanaal nu nauwgezet, maar kunnen voorlopig nog geen antwoord bieden op de migrantencrisis.

Die bereikt dit jaar trouwens zijn hoogtepunt: maar liefst 22.000 migranten lukten de oversteek naar het VK, een verdubbeling tegenover 2020. Het akkoord tussen Frankrijk en het VK, waarbij de Britten 62,7 miljoen betaalden zodat de Fransen hun kust beter zouden beveiligen en migranten zouden tegenhouden, moet dus nog zijn impact tonen.

Niet het enige lopende conflict

Het is niet het enige actuele conflict tussen beide landen. Ook over het verlenen van vislicenties clashen beide landen: de Fransen willen (post-Brexit) ongestoord blijven vissen in de buurt van de Britse Kanaaleilanden, maar zien steeds vaker hun vergunning geweigerd.

De leiders van beide landen zijn hierover al een bijna twee maanden aan het roepen, dreigen, maar ook onderhandelen. Echte resultaten van die onderhandelingen blijven echter uit, waardoor Franse vissers tijdelijk enkele havens en de terminal aan de Kanaaltunnel blokkeren voor Britse schepen.

Ook onder het zeeoppervlak speelt zich een conflict af. De Fransen hadden een akkoord met Australië over de levering van duikboten, maar die deal werd geheel onverwacht geannuleerd door de Aussies. Later die dag tekende Australië het zogeheten AUKUS-pact, waarbij een soortgelijke deal werd gesloten met de Verenigde Staten en… het Verenigd Koninkrijk. Een migrantencrisis er bovenop is dus te veel van het slechte voor onze zuiderburen.

(mah)

Meer