Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Eén besmetting met nieuwe ‘nu-variant’ bevestigd in België, eerste geval in Europa

Eén besmetting met nieuwe ‘nu-variant’ bevestigd in België, eerste geval in Europa
Beeld Photo News

Er is één besmetting met de nieuwe coronavariant B.1.1.529, de ‘nu-variant’ gedoopt, bevestigd in ons land. Het gaat om een niet-gevaccineerde reiziger die is teruggekeerd uit Egypte, en op 22 november positief heeft getest. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ‘Voorzichtigheid is nodig, maar geen paniek.’ Het gaat om de eerste bevestigde besmetting met de variant in Europa.

De verdachte variant 1.1.529 of ‘nu’, genoemd naar de dertiende letter van het Griekse alfabet, is voor het eerst opgedoken in Zuid-Afrika, en lijkt zich al beperkt verspreid te hebben in het buitenland. De variant zorgt voor ongerustheid,  omdat ze mogelijk nog besmettelijker is dan de deltavariant die nu zowat overal ter wereld dominant is. 

Na Israël en Hong Kong is nu ook een besmetting bevestigd in België. Het gaat om een niet-gevaccineerde reiziger die op 11 november terugkeerde uit Egypte, en elf dagen later milde symptomen ontwikkelde. “De vrouw was niet gevaccineerd en in perfecte gezondheid toen ze vertrok”, zegt Piet Maes, viroloog aan het Leuvense Rega Institute. Elf dagen na haar terugreis kreeg ze milde symptomen. De vrouw liet zich diezelfde dag - maandag - testen in het federaal testplatform in Leuven, vrijdag kwam het resultaat naar buiten: het eerste geval van B.1.1.529. “Of elf dagen niet lang is qua incubatietijd? In dit geval kunnen we niet uitsluiten dat die infectie in ons land is gebeurd.” 

Dat zegt ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Dit kan ook niks te maken hebben met haar reis”, zegt Van Ranst. “Als je de incubatietijd bekijkt, dan is er de kans dat ze hier iemand tegengekomen is die uit Zuid-Afrika kwam.” 

Inreisverbod

Verschillende landen voerden al een inreisverbod in uit landen uit zuidelijk Afrika. Ook ons land zal dat doen. Belgen die terugkeren, moeten verplicht tien dagen in quarantaine. Andere EU-lidstaten zoals Duitsland, Italië en Nederland gingen ons land eerder op de dag al voor. “Uit voorzorg moeten we alle transmissiekanalen stopzetten. Wij sluiten ons daarbij aan”, aldus Vandenbroucke. “Voorzichtigheid en wetenschappelijke analyse zijn zeker nodig. Het is een verdachte variant, maar we weten niet of die heel gevaarlijk is.”

Eerder vandaag bleek dat het Leuvense labo vandaag twee stalen op de nieuwe coronavariant onderzoekt, zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vrijdag. Het andere staal blijkt om de gewone deltavariant te gaan. De stalen worden zoals steeds aan meerdere PCR-tests onderworpen in het labo. Een van de tests bleek niet te werken. “Dat deed ons vermoeden dat het om een speciaal geval ging”, legt Van Ranst uit.