ING verlaagt spaarrente in Nederland helemaal naar nul procent

Net nu de inflatie de pan uit rijst, heeft de Nederlandse bank ING in eigen land beslist om vanaf volgend jaar particulieren helemaal geen spaarrente meer uit keren.

Voor bedragen tot 100.000 euro stond ING’s spaarrente nog op het symbolische niveau van 0,01 procent. Maar zelfs dat vindt de bank nog te hoog. Ook het laatste honderdste wordt vanaf 1 januari niet meer uitgekeerd. Het tarief gaat naar 0,00 procent, niets dus.

Zakelijke klanten ontvangen al langere tijd geen rente meer en vermogende klanten met meer dan 100.000 euro kijken zelfs tegen een negatieve rente – een soort strafrente, dus – van 0,5 procent aan. Nu moeten de kleine particuliere spaarders verder inboeten.

“Marktomstandigheden”

“De wijziging is een gevolg van marktomstandigheden, ontwikkelingen van de marktrente en spaargedrag van klanten”, zegt ING in een mededeling. De bank wijst erop dat meer Nederlandse consumenten en bedrijven tijdens de coronacrisis zijn gaan sparen, terwijl de vraag naar leningen beperkt bleef. Daardoor zit ze met overtollige spaartegoeden opgescheept.

“Een deel van het spaargeld wordt uitgezet op de geld- en kapitaalmarkt. Door de marktomstandigheden wordt een steeds groter deel bij centrale banken zoals de ECB uitgezet, die daar een negatieve rente over rekenen. ING en andere banken berekenen deze ontwikkelingen door in hun tariefstelling”, klinkt de uitleg.

Bij concurrent ABN Amro staat de rente voor kleine particuliere spaarders al sinds april vorig jaar op 0,00 procent. ABN volgt vanaf 1 januari het voorbeeld van ING voor grote spaarders door haar drempel voor een negatieve rente van 0,5 procent te verlagen van 150.000 naar 100.000 euro.

België

In België geldt er voor de rente op spaarboekjes, die officieel “gereglementeerde spaarrekeningen” heten, een wettelijke minimumrente van 0,11 procent (0,01 procent basisrente plus 0,10 procent getrouwheidspremie).

Zowat alle courante spaarboekjes bij de grootbanken hebben hun rente tot dat bodemniveau laten zakken.

(lb)

Meer