Isolde Lasoen testte drie keer negatief, maar bleek toch corona te hebben: hoe kan dat?

Isolde Lasoen. ©  fvv

Drumster en presentatrice Isolde Lasoen is besmet met het coronavirus. En dat terwijl ze drie keer een negatief resultaat kreeg op een zelftest. “Ik ben geschrokken over de betrouwbaarheid”, schrijft ze op Facebook. Hebben die zelftests dan geen nut?

Koen Baumers

Lichte symptomen op zondag – zelftest negatief. Maandag opnieuw een zelftest: opnieuw negatief. Dinsdag goed ziek en weer een negatieve zelftest. “Woensdagochtend toch naar de dokter voor een PCR-test, want zo ziek als een hond”, schreef Isolde Lasoen vrijdag op Facebook. “Net resultaat gekregen: positief op Covid-19. Ik ben behoorlijk geschrokken over de betrouwbaarheid van de (veel te dure) zelftesten.”

Enkele uren later noemde premier Alexander De Croo (Open VLD) diezelfde zelftests een “snelle en betaalbare” manier om te helpen in de strijd tegen het virus. “Gebruik zelftesten”, zei hij op de persconferentie. “Als we toch mensen ontmoeten, is het gebruik van zelftests iets dat ervoor kan zorgen dat activiteiten in onze woning toch zo veilig mogelijk plaatsvinden.”

LEES OOK. Zelftesten vliegen de deur uit, maar hoe zeker ben je van de uitslag? En zijn ze allemaal van goede kwaliteit? (+)

Mogen we ze nu wél vertrouwen, of niet? “Het is een heel mooie illustratie van het verschil tussen beide soorten tests”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Een zelftest die positief is, moet je ernstig nemen: dan is het groot alarm, want dan heb je heel veel virus in je neus en ben je dus zeer besmettelijk. Dan moet je jezelf streng isoleren. Maar met een zelftest die negatief is, weet je eigenlijk niks. Het kan te weinig zijn voor de test om het op te pikken, maar het kan zijn dat je nog altijd besmettelijk bent.”

Toch zijn de tests niet totaal zinloos: Sciensano raadt ze al sinds ze verkocht worden expliciet af als “vervanging van testen in een testcentrum”, maar ziet er nut in “als gebaar van hoffelijkheid naar de omgeving”. Op de manier die De Croo voorstelde, dus: in aanloop naar een bijeenkomst bij familie of vrienden thuis. Maar wel op voorwaarde dat je geen symptomen hebt, want anders blijf je beter thuis.

Ook na een hoogrisicocontact of bij terugkeer uit het buitenland kan een zelftest zinvol zijn, zegt Sciensano. Maar dan wel pas ongeveer vijf dagen na het contact, en zeker niet vroeger dan drie dagen. Maar tegen die tijd ben je wellicht al via PCR getest in het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer