Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

INTERVIEW. Na de nieuwe maatregelen wil coronacommissaris Pedro Facon de héle zorg aanpakken: “Hebben we na vier golven eindelijk geleerd dat we er niet komen met crisisbeheer alleen?”

“Mensen denken: ‘We kunnen dat wel aan, 1.200 patiënten op intensieve zorgen.’ Dat is fout. We kunnen dat niet meer aan.” Coronacommissaris Pedro Facon (40) wil niet de grote pessimist zijn, of de brenger van slecht nieuws — dat is zijn rol ook niet. Maar golf nummer vier is in al alle hevigheid over ons aan het rollen en dat voelen we. “Het is erger dan we hadden verwacht en we moeten toegeven dat onze inschatting van de situatie onvoldoende scherp was.” Maar Facon wil niet plooien, integendeel: “Gaan we nu eindelijk erkennen dat ons gezondheidszorgsysteem niet in staat is om deze crisis duurzaam te beantwoorden? En er iets aan doén?”

  1. Zonnepanelen met 40 jaar garantie: zijn ze echt van hogere kwaliteit of is het louter een verkooptechniek?
    Livios

    Zonnepane­len met 40 jaar garantie: zijn ze echt van hogere kwaliteit of is het louter een verkoop­tech­niek?

    Solar Solutions Group - AEG’s leverancier van zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen - pakte onlangs uit met een nieuw model van zonnepanelen. Niet zozeer het paneel zelf sprong in het oog, maar wel de garantie van 40 jaar die eraan vasthangt. Maar betekent dat ook dat de zonnepanelen daadwerkelijk beter zijn? Of is de garantie eerder een marketingstrategie om de verkoop aan te zwengelen? Bouwsite Livios zoekt uit wat de regels rond garanties zijn.
  2. Steven Van Gucht: "Op een dag zal iedereen besmet geraken, maar we moeten dat zo lang mogelijk uitstellen en zoveel mogelijk spreiden”
    PREMIUM

    Steven Van Gucht: "Op een dag zal iedereen besmet geraken, maar we moeten dat zo lang mogelijk uitstellen en zoveel mogelijk spreiden”

    Volgens nieuwe prognoses van biostatistici van de Universiteit Hasselt en Antwerpen zal de vierde coronagolf pieken tussen eind deze maand en de tweede helft van december. Hoe hoog die piek wordt, hangt af van de viruscirculatie in de komende twaalf dagen. In het beste scenario zullen er 640 covidpatiënten op intensieve liggen, in het op dit moment meest realistische 750, in het slechtste scenario 1.200 - net zoveel als tijdens de eerste golf. Hoe snel de cijfers nadien zullen zakken, is onduidelijk. “We krijgen het plateau best zo laag mogelijk voor de eindejaarsfeesten.”