Het bedrijf De Neef Chemical Processing in het Industriepark B. © Kristof Van Rompaey

Buren ongerust over mogelijke PFAS-vervuiling bij DNCP: “Misschien laten we best zelf een waterstaal onderzoeken”

Heist-op-den-Berg -

Een aantal bewoners van de Langveldstraat in Heist-op-den-Berg, een straat die parallel loopt met het Industriepark B, maakt zich zorgen over verontreiniging bij De Neef Chemical Processing (DNCP). De gemeente gaf de chemische site in de zomer door als locatie waar mogelijk PFOS/PFAS is gebruikt. Afvalstoffenmaatschappij OVAM bevestigt dat bij een volgend periodiek onderzoek de aanwezigheid van PFAS moet worden nagevorst. Ook loopt er al een sanering voor andere producten in het grondwater. De buurtbewoners kregen tot nu toe nog geen instructies.

Kristof Van Rompaey

Een van de bezorgde bewoners uit de Langveldstraat heeft landbouwgronden niet ver van het terrein van DNCP. Een deel daarvan verhuurt hij aan een landbouwer. Zelf gebruikt hij ook grondwater om zijn plantgoed te gieten. “Nadat de gemeente in de zomer de site van De Neef als te onderzoeken doorgaf, nam ik zelf contact op met PFAS Vlaanderen”, zegt de man. “Ik vroeg of ook op mijn grond een bodemstaal moest worden genomen. Men ging het na bij OVAM. Per mail kreeg ik te horen dat de site van DNCP daar zelfs niet bekend is.”

De Langveldstraat verbindt de Lostraat met de N10 en loopt parallel met het Industriepark B. © Kristof Van Rompaey

Die informatie blijkt nu achterhaald, want OVAM bevestigt dat de site wel degelijk onderzocht gaat worden op de aanwezigheid van PFAS. Meer nog: “Er loopt momenteel een bodemsanering voor VOCL’s (vluchtige chloorkoolwaterstoffen) en BTEX (benzeen, tollueen, ethylbenzeen en xyleen) in het grondwater”, zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM. “PFAS is nog niet onderzocht in de eerdere bodemonderzoeken door het bedrijf. De erkende bodemsaneringsdeskundige zal dat in het volgende periodieke oriënterende onderzoek mee moeten opnemen.”

Gewoon voortdoen

De buren willen graag weten waar ze aan toe zijn. Een dertigtal mensen groepeerde zich intussen in een private groep op Facebook. “Omdat het onderzoek naar PFAS nog moet gebeuren, kunnen we ook nog geen informatie verschaffen over maatregelen”, stelt Verheyen. Daar zijn ze in de Langveldstraat niet bepaald door gerustgesteld. “Onbegrijpelijk”, luidt het in de buurt. “Men weet dat er een mogelijk risico op vervuiling is en toch laat men ons hier gewoon voortdoen. Over de lopende bodemsanering wisten we tot op heden trouwens ook niks. Het begint er stilaan op te lijken dat we met een kleine 3M in onze tuin zitten.”

De landbouwgronden in de Langveldstraat grenzen aan de achterkant van het Industriepark. © Kristof Van Rompaey

De gemeente gaf de site in juni door als mogelijk vervuild met PFOS/PFAS. De brandweer oefende er geregeld met blusschuimen. Voor de bewoners is dat een alarmerend teken aan de wand. “Het eerste wat men zou onderzoeken, zijn de brandweerterreinen. Je kunt de site van DNCP wel degelijk als dusdanig beschouwen”, luidt het. “Hoe het nu verder moet? Misschien is het niet onverstandig om op eigen houtje een waterstaal te laten onderzoeken. We zijn in dat wereldje niet thuis en hebben geen idee van de kostprijs, maar dan weten we tenminste waar we aan toe zijn.”

‘No regret’

Bij het bedrijf zelf kregen we het afgelopen weekend geen reactie te pakken. Heists schepen van Milieu Sarah Wouters (Groen) begrijpt de bezorgdheid van de omwonenden. “We stuurden zelf nog niet zo lang geleden mails naar OVAM met de vraag naar meer informatie over de doorgegeven sites”, zegt ze. “Blijkbaar zijn ze er zo overspoeld door locaties dat ze het niet in hoog tempo gebolwerkt krijgen. We hebben dus zelf nog geen idee van wat er met vervuilde grond moet gebeuren. Van zodra we zelf iets meer weten, communiceren we dat uiteraard meteen met de omwonenden.”

Voor ongeruste omwonenden van vervuilde of mogelijk vervuilde sites verwijst de schepen naar de ‘no regret’ maatregelen van de Vlaamse overheid die afgelopen zomer zijn verspreid. Zo wordt het onder meer aangeraden om geen eigen kleinvee en geen eieren van eigen kippen te eten. Eigen groenten en fruit eet je best met mate. Kinderen jonger dan 12 jaar, immuungecompromitteerden, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen worden, mijden ze best compleet. Gebruik geen grondwater als drinkwater en irrigeer geen moestuin met grondwater uit ondiepe putten. “Wie nog meer vragen heeft, kan altijd het team Milieu contacteren. Momenteel hebben we weinig extra informatie, maar we staan iedereen bij waar we kunnen”, zegt Wouters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER