Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

Huisartsen lijnrecht tegenover de politiek: wat is nu de beste teststrategie?

Eén test in plaats van twee voor wie een hoogrisicocontact heeft. De politiek nam die beslissing afgelopen weekend om de huisartsen te ontzorgen, maar die ‘vriendendienst’ draaide op ruzie uit. Meneer Doktoor doet niet meer mee - hij wil testen op dag 5 -, minister Frank Vandenbroucke houdt als strenge vader voet bij stuk - hij wil testen op dag 1. Maar wat denkt de viroloog? Steven Van Gucht bespreekt wat nu eigenlijk écht de beste strategie zou zijn.

  1. INTERVIEW. Na de nieuwe maatregelen wil coronacommissaris Pedro Facon de héle zorg aanpakken: “Hebben we na vier golven eindelijk geleerd dat we er niet komen met crisisbeheer alleen?”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Na de nieuwe maatrege­len wil coronacom­mis­sa­ris Pedro Facon de héle zorg aanpakken: “Hebben we na vier golven eindelijk geleerd dat we er niet komen met crisisbe­heer alleen?”

    “Mensen denken: ‘We kunnen dat wel aan, 1.200 patiënten op intensieve zorgen.’ Dat is fout. We kunnen dat niet meer aan.” Coronacommissaris Pedro Facon (40) wil niet de grote pessimist zijn, of de brenger van slecht nieuws — dat is zijn rol ook niet. Maar golf nummer vier is in al alle hevigheid over ons aan het rollen en dat voelen we. “Het is erger dan we hadden verwacht en we moeten toegeven dat onze inschatting van de situatie onvoldoende scherp was.” Maar Facon wil niet plooien, integendeel: “Gaan we nu eindelijk erkennen dat ons gezondheidszorgsysteem niet in staat is om deze crisis duurzaam te beantwoorden? En er iets aan doén?”
  2. Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevaccineerden: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrategie volgen
    Play

    Geen test meer op dag 7, alleen nog op dag 1 voor gevacci­neer­den: huisartsen zijn woedend en gaan hun eigen teststrate­gie volgen

    Het testbeleid voor volledig gevaccineerden wordt versoepeld. Na een hoogrisicocontact zal er geen test meer nodig zijn op dag 7, alleen nog op dag 1. Dat heeft Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd. De huisartsen zijn woest over de versoepelde teststrategie en laten aan VTM Nieuws weten hun eigen teststrategie te volgen. “Als dit tot verwarring zou leiden bij de burgers is dit volledig op conto van de politiek te schrijven die liever een beroepsgroep zag ten onder gaan dan de nodige politieke beslissingen te nemen”, klinkt het.