AFP or licensors

Israëlische Hooggerechtshof laat 6-jarige jongen die als enige kabelbaandrama overleefde, naar Italië terugkeren

De 6-jarige jongen die in mei als enige de ramp met een kabelbaan in het noorden van Italië heeft overleefd, zal binnen de twee weken naar Italië terugkeren. Een grootvader had hem in september na een bezoek aan Italië naar Israël meegenomen. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft nu beslist dat de jongen in Italië thuishoort.

De 6-jarige Eitan overleefde in mei van dit jaar als enige de ramp met een kabelbaan in Stresa, nabij Lago Maggiore. 14 mensen kwamen om het leven toen een cabine neerstortte. Ook de ouders, een broer en twee grootouders van de jongen kwamen om het leven.

Na het ongeval werd het kind door een Italiaanse rechtbank toegewezen aan een zus van zijn vader, die in het noorden van Italië woont. Daar verbleef hij enkele maanden totdat zijn grootvader aan moederskant hem in september een bezoek bracht en hem daarna meenam naar Israël, waar de familie van de moeder woont.

Dat zou in het geheim gebeurd zijn. Eerst bracht hij de jongen met de auto naar Zwitserland, van waaruit ze met een privévlucht naar Israël vertrokken. In zowel Italië als in Israël werd een onderzoek geopend naar de grootvader, op verdenking van vrijheidsberoving.

In oktober besliste een Israëlische rechtbank al dat de jongen naar Italië teruggebracht moest worden, met name naar de tante waar hij na het ongeval verbleef. Zij had de beslissing van de grootvader om de jongen mee naar Israël te nemen, aangevochten bij een familierechtbank in Israël.

De rechtbank oordeelde dat Eitans "vaste verblijfplaats" in Italië is en dat hij daar bijna zijn hele leven heeft gewoond sinds zijn ouders van Israël naar Italië zijn verhuisd toen hij één maand oud was.

Zijn grootvader aan moeders kant vindt echter dat de jongen in Israël thuishoort omdat zijn ouders voor hun dood eigenlijk van plan waren geweest om uit Italië terug te keren. De familie van de jongen aan moeders kant ging daarom in beroep tegen de beslissing van de familierechtbank.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft nu de knoop doorgehakt en geoordeeld dat de jongen inderdaad naar Italië moet terugkeren. Dat zou voor 12 december moeten gebeuren.

BEKIJK - Op 23 mei 2021 bracht "Het journaal" deze reportage over de ramp met de kabelbaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen