Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbalschandaal

Van Glen De Boeck tot Herman Van Holsbeeck: deze 15 bekende namen kregen volgens Veljkovic geld of cadeaus

Van Glen De Boeck tot Herman Van Holsbeeck: deze 15 bekende namen kregen volgens Veljkovic geld of cadeaus
Beeld DM

Uit de overeenkomst die spijtoptant Dejan Veljkovic met het federaal parket sloot, blijkt dat hij vijftien bekende namen in het Belgische voetbal geld of geschenken zou gegeven hebben opdat ze hun invloed zouden aanwenden bij transfers. 

Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic meldde zich na het uitbarsten van Operatie Zero als spijtoptant bij het gerecht. In ruil voor informatie zou hij een lichtere straf krijgen. Die overeenkomst werd vorige week goedgekeurd door de Kamer van Inbeschuldigingstelling en in een document gegoten.

In dat document wordt vermeld dat Veljkovic naar eigen zeggen aan vijftien trainers en managers geld of cadeaus gegeven zou hebben opdat ze hun invloed op het transferbeleid van hun club zouden aanwenden. Het gaat concreet om:

1. Luc Devroe. Als sportief directeur bij KV Oostende zou hem onder meer 60.000 euro beloofd zijn om de transfer van Adam Marusic naar Lazio Roma mogelijk te maken.

2. Thierry Steemans. De voormalig financieel directeur van KV Mechelen zou in totaal bijna 500.000 euro beloofd zijn, waarvan hij 260.000 euro effectief gekregen zou hebben. Het gaat om geld of cadeaus voor vijftien verschillende transfers.

3. Olivier Renard. De ex-sportief directeur bij Standard Luik werd een bedrag van 168.333 euro beloofd, onder meer in de vorm van een horloge van 12.500 euro.

4. Ivan Leko. De voormalige coach bij Club Brugge werd 331.500 euro beloofd. Het grootste deel - 200.000 euro voor de transfer van de Kroatische doelman Karol Letica naar Club - zou hij nooit ontvangen hebben, allicht omdat Operatie Zero roet in het eten gooide.

5. Herman Stijlemans, voormalig manager sportief beleid bij KV Mechelen, zou 5.000 euro gekregen hebben.

6. Herman Van Holsbeeck, destijds manager bij Anderlecht, werd 186.000 euro beloofd voor vier transfers. 

7. Ronny Van Geneugden, ex-coach van OHL, werd 20.000 euro beloofd.

8. Yannick Ferrera, ex-coach van KV Mechelen, zou voor één transfer 3.333 euro gekregen hebben.

9. Glen De Boeck, ex-coach van Waasland-Beveren, zou 30.000 euro ontvangen hebben.

10. Georges Leekens zou als coach bij Club Brugge “een niet nader bepaald voordeel tussen 5.000 en 10.000 euro” gekregen hebben voor een transfer.

11. Dimitri M’Buyu werd, als hoofd scouting bij Anderlecht, 13.000 euro beloofd.

12. Patrick Turq, voormalig CEO van KV Kortrijk, zou 80.000 euro gekregen hebben voor drie transfers.

13. Gunter Jacob, toenmalig technisch directeur bij Genk, zou 95.000 euro ontvangen hebben.

14. Dirk Degraen, ex-algemeen directeur bij Genk, zou 50.000 euro gekregen hebben.

15. Willy Reynders, tot 2018 sportief directeur bij Lokeren, zou 10.000 euro gekregen hebben.

Het feit dat deze vijftien genoemd worden door Veljkovic wil niet zeggen dat ze vervolgd zullen worden. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of ze zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Enkelen van de vijftien - Leekens, Van Holsbeeck, Leko, Turcq en Steemans - ontkenden dinsdag in een eerste reactie de aantijgingen.