Foto: Reuters

Mohammed overleefde Kanaalramp waarbij 27 migranten verdronken: "Ik zag mensen voor mijn ogen doodgaan"

"Het water was zo koud. Ik zag mensen voor mijn ogen doodgaan." De 28-jarige Mohammed overleefde als één van de enigen de ramp op het Kanaal, waarbij 27 andere migranten stierven tijdens hun overtocht van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Bij de BBC doet hij voor het eerst zijn verhaal. Vanaf vandaag zet Frontex overigens een vliegtuig in boven de Noord-Franse kust en boven het Kanaal. 

De BBC kon Mohammed spreken in een park in het noorden van Frankrijk. De jongeman zit in een rolstoel en is duidelijk nog onder de indruk van wat hij vorige week heeft meegemaakt. "Ik zag mensen voor mijn ogen doodgaan. Zij die niet konden zwemmen, kwamen in het water terecht en stierven. Het water was zo koud." 

Ze waren drie en een half uur onderweg, toen de boot begon te zinken. "Op dat moment hadden de meesten van ons nog een werkende GSM. We maakten noodoproepen naar beide kanten van het Kanaal, naar de Fransen en de Engelsen. Een van hen, die al in het water lag, kreeg contact met de Engelse kustwacht en die vroegen hem de locatie te sturen."

Maar tevergeefs: "Nog voor dat lukte, kwam de GSM in het water terecht. Ook een tweede man had contact met de Engelse kustwacht. Maar ook zijn GSM kwam in het water terecht."

Een van hen, die al in het water lag, kreeg contact met de Engelse kustwacht en die vroegen hem de locatie te sturen.

Mohammed, overlevende bootramp

"Ikzelf begon te zwemmen", zegt Mohammed. "Ik zag een schip in de verte en zwom er naartoe." Het duurde uiteindelijk nog uren voor Mohammed gered werd. Hij is, samen met een Iraakse Koerd, de enige overlevende van de ramp. 27 andere mensen kwamen om het leven. De identificatie van de slachtoffers is nog niet rond. "De twee die met hun GSM contact hadden, zijn zeker omgekomen", weet Mohammed.

Mohammed zit momenteel in een rolstoel. Zijn benen herstellen van de verwondingen, een gevolg van uren in het koude water. 

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de ramp:

Videospeler inladen...

Vanaf vandaag vliegt Frontex over de Franse kust

Mohammed is een van de meer dan 30.000 mensen die dit jaar vanuit Frankrijk over het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. Meer dan 25.000 slaagden daar in. De aantallen waren nog nooit zo hoog. 

Vanaf vandaag zet Frontex een vliegtuig in boven de Noord-Franse kust en boven het Kanaal. "Dat zal in de eerste plaats aan de mensen op het terrein signaleren dat migranten zich in een bootje op zee bevinden", zegt An Berger van de federale politie. "Zodat mensen gered kunnen worden, dat is natuurlijk heel belangrijk."

"En in tweede instantie zal dat vliegtuig ook constant beelden maken op de kuststrook, om zo in kaart te kunnen brengen hoe die mensen die het Kanaal over gesmokkeld worden, zich voorbereiden en hoe die smokkelaars zich voorbereiden, om zo de organisatie achter het smokkelen zelf in kaart te kunnen brengen."

Meest gelezen