Direct naar artikelinhoud
NieuwsWetenschap

Vindt je koter je echt grappig? Nieuwe studie ontdekt wanneer baby’s een gevoel voor humor ontwikkelen

Vindt je koter je echt grappig? Nieuwe studie ontdekt wanneer baby’s een gevoel voor humor ontwikkelen
Beeld Getty Images

Lachen is gezond. Meer zelfs: gevoel voor humor helpt de allerkleinsten om ook andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Nieuw onderzoek heeft ontdekt vanaf welke leeftijd baby’s precies een gevoel voor humor ontwikkelen, en bracht in kaart welk type humor die kleine koters zoal kunnen appreciëren. 

Een team onderzoekers van de Universiteit van Bristol heeft de humorbeleving van de allerkleinsten onder de loep genomen. Ze onderzochten het gedrag van zo’n zevenhonderd kinderen wereldwijd, en publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Behaviour Research Methods. 

De resultaten zijn verrassend: als een baby’tje het levenslicht ziet, is er van gevoel voor humor nog geen sprake. Pas na vier weken zien ze van dingen de humor in. De helft van de pasgeborenen begint dingen pas grappig te vinden na twee maanden. 

Gekke bekken

De wetenschappers ontdekten dat baby’s verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor kunnen waarderen. Door te spelen, maar ook door gekke bekken te trekken, vreemde stemmetjes te gebruiken en bijvoorbeeld ‘kiekeboe’ te zeggen. 

Baby’s jonger dan één jaar beleven vooral plezier aan reacties van andere mensen. Denk maar aan iemand die doet alsof hij heel hard schrikt. Twee- tot driejarigen zijn eerder fan van ‘onzinhumor’, bijvoorbeeld zinnen als ‘honden zeggen kwaak’.  Vanaf de leeftijd van drie jaar werken trucjes, woordspelingen en grove woorden het best. 

Cognitieve vaardigheden

Socialisatie, leren op basis van interactie met anderen dus, is voor kinderen dé sleutel om gevoel voor humor te ontwikkelen. Bewust een komische noot toevoegen helpt de kinderen trouwens ook om hun andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, zoals verbeeldingskracht. Dr. Elena Hoicka, hoofddocent aan de universiteit, vertelde aan het Britse dagblad The Times: “Onze resultaten laten zien dat humor gedurende de eerste vier levensjaren een complex ontwikkelingsproces is.” 

“Gezien de universaliteit en het belang ervan in zoveel aspecten van het leven van kinderen en volwassen, is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen die kunnen achterhalen hoe humor zich ontwikkelt”, vult ze aan. Het onderzoek heeft volgens de hoofddocent potentieel om gebruikt te worden als hulpmiddel voor jonge opvoeders en om verschillen in de ontwikkeling bij kinderen te vermijden. Ze wil ook verder inzetten op onderzoek dat analyseert hoe humor kinderen en jongeren kan helpen. “Op cognitief vlak, op sociaal gebied, maar ook wat mentale gezondheid betreft.”