Opgepast voor oplichters die valse sms’en en mails sturen met een uitnodiging voor een boosterprik

Er circuleren valse mails en sms’jes die je in de val willen lokken met een uitnodiging voor een derde boosterprik. De goed nagemaakte berichten lijken te komen van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid of ‘My e-box’. Je kan een vals bericht onder meer herkennen als er wordt gevraagd om bankgegevens te delen.

De uitnodiging die lijkt te komen van het Agentschap Zorg en Gezondheid ziet en leest heel erg overtuigend en echt, maar is het absoluut niet. De mail nodigt je uit voor ofwel je eerste prik ofwel een derde boosterprik. Om een afpraak te maken, moet je op link klikken. Eens geklikt, moet je -zogezegd- inloggen bij de overheid via je bankingapp.

De overheid of een vaccinatiecentrum gaat je nooit vragen om in te loggen met bankgegevens. Als je toch twijfelt of je bent uitgenodigd voor je vaccin, surf dan gewoon even naar ‘Mijn Gezondheid’. Verschillende steden en gemeenten waarschuwen op sociale media ook voor dit soort oplichting en geven tips om echte van valse mails te onderscheiden.

Ook van ‘My e-box” lijken mails te komen met informatie over ‘je covid-vaccin’. ‘My e-box’ is een platform van de overheid waar je allerlei officiële documenten kan terugvinden. Ook als je hier op de link klikt die in het bericht staat, wordt naar je bankgegevens gevraagd. 

Itsme of niet?

Ook in naam van de Itsme-app worden er intussen berichtjes gestuurd om je in de val te lokken. Een voorbeeld van zo een bericht is waarin je wordt aangemaand om je Itsme-profiel te vervolledigen. “Beste, de gegevens van uw Itsme-account zijn nog niet afgerond. Vervolledig ze nu om de boosterprik niet te missen.” Als u dit leest, klik dan zeker niet op de bijhorende link.

Itsme is wel vaker slachtoffer van oplichters. Midden november kreeg het Centrum voor Cybersecurity nog 11.000 meldingen van valse berichten in naam van Itsme. Een populair valse bericht is er eentje met de vraag om uw account te heractiveren. Ook hier wordt er naar bankgegevens gehengeld.

Wie een verdachte mail krijgt, kan die rapporteren bij het Centrum voor Cybersecurity. Je kan de mail doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Screenshots van verdachte sms’en kan je hier ook naar sturen. Hier geeft 'Safeonweb' tips om verdachte mails te herkennen. 

Meest gelezen