Linde Merckpoel verloor reukzin door corona, en doet nu elke dag ‘geurtraining’: wat is het precies? En werkt het echt?

Studio Brussel-gezicht Linde Merckpoel doet twee keer per dag aan geurtherapie. “Ik mis ondertussen zelfs de kak van mijn baby.” ©  RR

Bij zo’n 60% van de coronapatiënten treedt geurverlies op. Bij de meeste patiënten recupereert dat geurverlies al na een maand spontaan. “Bij 10% van de patiënten is het reukverlies blijvend. Het is daarom aangewezen om te starten met geurtraining”, zegt dokter Tine De Belder van ZNA. Studio Brussel-gezicht Linde Merckpoel doet het dagelijks.“Ik ruik voor een groot stuk weer, maar ik voel dat er nog een segment ontbreekt.”

Rebecca Van Remoortere

Reuktraining is geen nieuw fenomeen. Het bestond ook al voor de pandemie, maar nu zie je de kleine flesjes met essentiële oliën vaker opduiken. Ook op sociale media delen mensen die corona hebben of hadden, het proces van hun geurtherapie. Dat deed Studio Brussel-gezicht Linde Merckpoel bijvoorbeeld ook.

Een reuktraining bestaat uit een set van essentiële oliën met bekende en sterke geuren. Neus-, keel- en oorarts Tine De Belder van ZNA raadt zo’n training altijd aan bij patiënten die hun geur verliezen, maar er zijn wel een paar voorwaarden. “We raden af om al te beginnen met de geurtherapie gedurende de eerste maand na de coronabesmetting. Na twee maanden ruikt ongeveer de helft van de coronapatiënten die de reukzin kwijtraakten, terug normaal. Na zes maanden is dat zelfs 90%. Het is dus beter om eerst even af te wachten of de geur niet vanzelf terugkomt. Al doe je er ook niets mis mee om wel al te beginnen.”

Neus-, keel- en oorarts Tine De Belder van ZNA. ©  Jan Van der Perre

Beschadigde geurzenuwen

Starten doe je volgens de dokter best als je al een maand geen reukzin meer hebt. “Je kunt de potjes online of bij de apotheker kopen. Ze komen in verschillende sets die elkaar opvolgen. In de eerste set zit een potje met rozengeur, citroen, kruidnagel en eucalyptus. Het is de bedoeling om die geuren bewust en traag op te nemen. Zo wordt de connectie tussen de zenuwen en de hersenen gestimuleerd. Na de coronabesmetting treedt immers schade op aan de geurzenuwen, door geurtherapie bevorder je het herstel ervan.”

Zo’n geurtherapie vraagt wel wat inzet. “Je doet het best twee keer per dag, op een heel bewuste manier. Als je geur volledig terug is, mag je stoppen. Anders is het nuttig om heel de therapie te doorlopen en het te blijven volhouden.”

Een alternatief voor een geurtraining is er niet meteen. “Er kan behandeld worden met lokale of orale corticoïden, maar naar de effectiviteit op het reukverlies lopen er momenteel nog veel studies.”

Kruidenrek als therapie

Online kan je geurtherapieën aankopen vanaf ongeveer 25 euro voor een set flesjes. Wie er liever niet te veel geld aan uitgeeft, kan ook zelf creatief aan de slag. “Wat ook kan, is thuis op zoek gaan naar geuren. Je kan bijvoorbeeld je kruidenrek eens helemaal afgaan of ruiken aan shampoos en zeepjes die je nog hebt staan. Alles wat fel ruikt, kan dienen.”

Online kan je een set flesjes bestellen vanaf 25 euro. ©  Jan Van der Perre

Geurtherapie kan ook nuttig zijn voor patiënten van wie de geur is veranderd. “Er zijn ook mensen die na een besmetting geuren alleen nog maar als slecht ervaren. Frietjes ruiken bijvoorbeeld naar beerput. Dat zorgt ervoor dat alles ook even vies smaakt. Kakosmie noemen wij dat in de wetenschap. Ook zij hebben baat bij geurtraining.”

Linde Merckpoel: “Het heeft iets meditatief”

Geen kakosmie voor Linde Merckpoel. Integendeel. Zij ruikt op dit moment zelfs de vuile pampers van haar dochter niet meer. Ze kwam vorige maand terug van een trip naar Londen met een geurkaars en met corona.

“Die geurkaars kan ik dus niet meer ruiken. Ik rook het zelfs niet toen onze kat onlangs plaste in de speelgoedzak van mijn baby. Koffie ruik ik niet en zelfs mijn eigen geur kan ik niet meer ruiken”, vertelt ze. 

Omdat smaak voor een heel groot deel samenhangt met geur, heeft Linde het daar ook moeilijk mee. “Mijn smaak is ondertussen voor een groot stuk terug, maar is nog niet zo genuanceerd als die voor corona was.”

Linde postte een verhaal op Instagram over haar geurverlies en kreeg een tip om geurtherapie te proberen. “Ook mijn schoonvader, die neus-, keel - en oorarts is, zei dat het een goed idee was om het te proberen. Dus neem ik nu elke ochtend en avond de tijd om rustig aan de verschillende flesjes te ruiken. Dat moet twintig seconden per flesje. Je moet heel bewust ruiken waardoor het bijna iets meditatief heeft. Ik ben ondertussen bijna gehecht aan mijn momentje met de flesjes.”

Haar geur is nog niet volledig terug. “Ik ruik voor een groot stuk terug, maar ik voel dat er nog een segment ontbreekt. Mijn nichtje ruikt na corona al een jaar helemaal niks meer. Dat lijkt me verschrikkelijk. Geuren zijn onze eerste herinneringen, zeggen ze. Pas door het kwijt te zijn, besef je hoe belangrijk het is. Ik mis ondertussen zelfs de kak van mijn baby.”

 ©  RR

 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer