Ook op intensieve zorg is de piek mogelijk bereikt

Steven van Gucht. ©  ISOPIX

Vandaag hebben nog 803 covid-patiënten intensieve zorgen nodig. Dat zijn er 18 minder dan gisteren. Ook de piek in besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt.

Ester Meerman, Dries De Smet

Met 803 covid-patiënten op intensieve zorg blijft de druk op de ziekenhuizen hoog. Maar voor het eerst in bijna een maand is het aantal patiënten iets afgenomen. Gisteren lagen 821 covid-patiënten op intensieve zorgen.

Eerder was er ook al een daling van het aantal covid-patiënten die op een gewone afdeling in het ziekenhuis liggen. Daar werd dinsdag al een piek bereikt van 2.970 patiënten. Sindsdien daalt het aantal patiënten buiten intensieve zorg.

In de vorige golven werd die piek binnen de week gevolgd door een piek van de covid-patiënten op intensieve zorg. Die is dus nu mogelijk ook bereikt, al is het afwachten of de trend zich de komende dagen doorzet. Van Gucht waarschuwde vandaag nog dat het aantal covid-patiënten op intensieve zorg nog tot 850 tot 1.000 kon doorstijgen.

Vandaag liggen in totaal 3.607 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur werden 289 nieuwe patiënten opgenomen. Dat waren er een dag eerder 325.

Piek besmettingen op 22 november

Op de persconferentie van het crisiscentrum stipte viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) aan dat mogelijk vorige week de piek in besmettingen bereikt werd. ‘Maandag 22 november hebben we mogelijk de piek van de besmettingen voor deze vierde golf bereikt’, denkt Van Gucht. ‘Toen werd met 25.574 besmettingen het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie vastgesteld.’

Sciensano rapporteerde vandaag nog een lichte stijging van het weekgemiddelde (6 procent). Dat komt vooral door de nog steeds stijgende cijfers bij kinderen en jongeren. Bij volwassenen is de toename van de besmettingen stilgevallen.

Het is het onduidelijk of het aantal besmettingen na volgende week gaat afnemen, of dat het een tijdje op hetzelfde niveau blijft doorgaan. Door bijkomende maatregelen te nemen, kan vermeden worden dat we lang op een hoog niveau blijven hangen, waardoor de druk in de ziekenhuizen langer hoog blijft. Het Overlegcomité beraadt zich momenteel over eventuele verstrengingen.

Onze chef politiek Jan-Frederik Abbeloos haalt voor u de essentie uit de politieke week.

Schrijf u in en ontvang wekelijks de nieuwsbrief Machtwacht.

Wees gerust! U kan altijd uitschrijven met één klik. Lees hier ons privacybeleid.

Omikronvariant

Van Gucht vindt dat de verspreiding van de omikronvariant in België nog goed onder controle is. Hij bevestigt dat in ons land momenteel vier gevallen zijn, op te delen in twee clusters van twee personen. Eén cluster heeft een link met Egypte en Turkije, het andere met Zuid-Afrika.

Er worden nog tientallen mogelijke besmettingen met de omikronvariant onderzocht. Van Gucht voorspelt dat het nog maanden zal duren om erachter te komen wat precies de symptomen van de nieuwe mutatie zijn en hoe goed de huidige vaccins tegen de omikronvariant beschermen. ‘Na omikron komt er weer een nieuwe variant’, waarschuwt Van Gucht. ‘Blijf daarom de coronamaatregelen volgen: houdt afstand, draag een mondmasker en volg de regels van de overheid.’

Vaccinaties

Van de huidige patiënten op de intensieve zorg is zo’n 60 procent volledig gevaccineerd. Op het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen ligt het aantal volledig gevaccineerden op 68 procent. Van Gucht benadrukt dat deze cijfers ‘vertekend zijn’, omdat van een belangrijk deel van de patiënten de vaccinatiestatus niet bekend is.

Het is aannemelijk dat vooral van mensen die niet gevaccineerd zijn hun status niet geweten is. ‘De ongevaccineerden zijn zonder twijfel in de overweldigende meerderheid onder de besmettingen en in de ziekenhuizen, zeker als het om personen in risicogroepen gaat.’