Dit heeft het Overlegcomité beslist: mondmaskers vanaf zes jaar, week extra kerstvakantie

Twee leerlingen in het middelbaar onderwijs. ©  Sven Dillen

De scholen blijven open, maar de kerstvakantie voor het basis- en kleuteronderwijs krijgt een week extra en duurt nu van 20 december tot 10 januari. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist.

Ester Meerman

Het Overlegcomité zat vrijdag vanaf 9 uur bij elkaar. Voor de derde keer in drie weken tijd worden er extra coronamaatregelen genomen. ‘We moeten bijsturen’, aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). De nieuwe regels gelden vanaf zaterdag 4 december. In de week van 20 december zal het Overlegcomité opnieuw samenkomen om ze te evalueren.

Scholen

Over het onderwijs was veel strijd in het overleg. De federale regering pleitte voor sluiting van de lagere en de kleuterscholen voor tien dagen, maar vanuit alle deelstaten en de PS, de grootste regeringspartij, kwam hier er een duidelijk veto tegen. Uiteindelijk is besloten de kerstvakantie met een week te vervroegen, deze duurt nu van 20 december tot 10 januari.

Er komt ook een verbod op buitenschoolse activiteiten en voor kinderen vanaf zes jaar wordt het verplicht in de klas een mondmasker te dragen. Klassen zullen worden gesloten vanaf twee coronabesmettingen, dit was eerder drie. Er wordt ouders geadviseerd hun kinderen regelmatig te zelftesten.

In het secundair onderwijs mag maximaal de helft van de lessen fysiek plaatsvinden, tot de examenperiode. Het is verplicht om in elk klaslokaal en in ruimtes waar veel mensen samenkomen een CO2-meter te hebben. Vanaf de waarde 900 ppm moet er gelucht worden, als de waarden boven de 1.200 ppm uitkomen moet iedereen de ruimte verlaten.

Mondmaskerplicht

Waar nu een algemene mondmaskerplicht geldt, gaat deze ook gelden voor kinderen vanaf zes jaar.

Werk

De verplichting tot telewerken blijft gelden. Wie vanuit huis kan werken, mag maximaal één dag per week op kantoor aanwezig zijn. Feestjes op de werkvloer en teamuitjes zijn niet toegestaan.

Evenementen

Grote evenement­en mogen niet meer doorgaan. Publieke evenementen, congressen en culturele voorstellingen binnen met meer dan 200 aanwezigen worden verboden vanaf maandag.

Dit weekend geldt er een overgangsregeling en kunnen grote binnenevenementen wel nog, op voorwaarde dat er maximum 4.000 mensen aanwezig zijn. Het staat gouverneurs en lokale overheden wel vrij om in te grijpen waar zij dat nodig achten.

Kleine evenementen, met minder dan 200 aanwezigen, kunnen wel nog doorgaan. Maar wel alleen met een zittend publiek en mits het gebruik van mondmaskers en het Covid Safe Ticket (CST). Een uitzondering geldt ook voor activiteiten thuis, huwelijken en begrafenissen.

Evenementen buiten mogen wel doorgaan, maar daar moet streng toegezien worden op veilige omstandigheden. Het gaat dan onder meer om het gebruik van de coronapas.

Musea mogen open blijven, net als bioscopen. Bij die laatste wordt wel een maximum van 200 mensen per zaal ingevoerd en moet anderhalve meter afstand tussen de gezelschappen gegarandeerd worden.

Horeca

Aan de openingstijden van de horeca wordt niet getornd, die blijft open tot 23 uur, zoals nu het geval is. Ook mogen er nog steeds maximaal zes personen aan een tafel zitten. De experten van de Gems hadden een sluitingsuur van 20 uur voorgesteld. Vanmorgen zei PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne nog dat een sluitingsuur voor de horeca om 20 uur ‘hypocriet’ zou zijn.

Sport en vrije tijd

Sporten binnen mag, zolang er geen publiek bij is. Minderjarigen mogen vergezeld worden door twee volwassenen.

Geen bubbels

De contactbubbels worden niet opnieuw ingevoerd, ondanks de aanbeveling van de adviesgroep Gems. Wel beveelt de regering ten sterkste aan om onze contacten zoveel als mogelijk te beperken.

In de week van 20 december worden de maatregelen opnieuw geëvalueerd.