Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Studie: “Vaccins zouden bescherming bieden tegen gekende coronavarianten, mogelijk ook omikron”

Omikron lijkt op steeds meer plekken in de wereld op te duiken. Of de vaccins voldoende bescherming bieden tegen deze variant van het coronavirus houdt wetenschappers momenteel volop bezig. De eerste bevindingen van een nieuw onderzoek laten uitschijnen dat de coronavaccins naast antilichamen nog een andere bescherming zouden bieden in de strijd tegen gekende varianten: de zogenoemde T-cellen. Deze cellen zouden kunnen voorkomen dat volledig gevaccineerde mensen ernstig ziek worden van de omikronvariant.

  1. “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn
    PREMIUM

    “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn

    Kortere chemokuren, geen bestraling of niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans níet daalt. En het bespaart de maatschappij mogelijk miljoenen euro’s. Bij zes kankersoorten wordt de nieuwe trend ‘de-escalatie’ al toegepast en zijn de resultaten veelbelovend. Meerdere experten leggen uit hoe het werkt: “We kunnen op alle fronten winnen.”
  2. Experts over nieuwe maatregelen: “Alsof het huis in brand staat en de brandweer zegt dat ze over drie weken komen blussen”
    PREMIUM

    Experts over nieuwe maatrege­len: “Alsof het huis in brand staat en de brandweer zegt dat ze over drie weken komen blussen”

    De maatregelen die het Overlegcomité gisteren invoerde zijn volgens statistici en zorgverstrekkers stappen in de goede richting. Alleen komen ze te laat en valt nog maar te bezien of ze, gezien de hete adem van de omikronvariant, de druk op de ziekenhuizen duurzaam kunnen temperen. Dat de afkoelingsperiode in het onderwijs niet vroeger komt en dat voetbalwedstrijden in de pro league met publiek kunnen doorgaan, zijn doornen in het oog van de experts. “Ja, de vierde golf lijkt zijn piek te hebben bereikt, maar er komt een vijfde golf. Meer nog: de komende jaren zullen we twee pieken per jaar krijgen.”