Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVaccinatie

▶ Betoging van zorgverleners tegen verplichte vaccinatie grimmig verlopen: politie zet traangas in aan kabinet minister Vandenbroucke

▶ Betoging van zorgverleners tegen verplichte vaccinatie grimmig verlopen: politie zet traangas in aan kabinet minister Vandenbroucke
Beeld Eric de Mildt

In Brussel zijn vandaag duizenden personeelsleden uit de zorg op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie in hun sector. Volgens de politie ging het om zo’n 3.800 demonstranten. Aan het kabinet van minister van Volksgezondheid werd de sfeer grimmiger. Wat is er aan de hand?

Bekijk: de betogers aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke

Video wordt geladen...

Waarom kwamen de betogers op straat?

De betoging volgde na de beslissing van het federale kernkabinet vorige maand over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering of wordt geschorst zonder loon. Maar de vakbonden vrezen dat deze verplichting het personeelstekort in de sector nog zal doen toenemen. “Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt”, meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen.

“De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend”, vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega’s nu al bijzonder moeilijk is. “Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen.”

Waar liep het uit de hand?

De betoging startte omstreeks 10.30 uur op de Kapellemarkt en trok nadien naar het kruispunt Kunst-Wet, volgens de politie liepen ongeveer 3.800 betogers mee. Heel wat manifestanten droegen borden en spandoeken mee om te waarschuwen voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. De betoging verliep luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Ook brandweerlieden en ambulanciers liepen mee.

Bij het kabinet van Vandenbroucke probeerden enkele manifestanten het gebouw binnen te dringen. De oproerpolitie zette traangas in om de manifestanten buiten te houden. De betogers probeerden een deur in te slaan, maar geraakten niet binnen. De schade aan het gebouw bleef beperkt.

Lees ook
Beeld Eric de Mildt

Door wie werd de betoging georganiseerd?

De manifestatie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront uit Brussel en Wallonië. Ze komt er nadat een hele week opgeroepen werd om naar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) te trekken.

Lees ook
Beeld Photo News
Lees ook
Beeld Photo News