Direct naar artikelinhoud
NieuwsEngie Electrabel

Engie Electrabel in brief aan premier De Croo: ‘Langer openhouden van kerncentrales is onmogelijk’

Beeld © Bart Leye

Engie Electrabel maakt in een brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld) bekend dat het langer openhouden van de bestaande kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 onmogelijk is. 

“Zoals we de afgelopen jaren steeds hebben benadrukt, kan de verlenging van de twee reactoren Doel 4 en Tihange 3 alleen mogelijk zijn in het kader van een project dat leidt tot een levensduurverlenging van 10 tot 20 jaar. Een dergelijk project vergt een uitvoeringstermijn van naar schatting 5 jaar, rekening houdend met engineering- en veiligheidsstudies, overleg met de autoriteiten, wet- en regelgevingsprocessen en de daadwerkelijke uitvoering van de investering. Onze ervaring met soortgelijke projecten heeft ons ervan overtuigd dat dit tijdschema moeilijk te verkorten is.”

Jean-Pierre Clamadieu, de voorzitter van het Franse moederbedrijf Engie, laat er in zijn brief aan premier De Croo geen twijfel over bestaan dat het langer openhouden van de bestaande kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 geen optie is.

Maandagavond berichtte deze krant dat de premier zelf contact zou leggen met Engie Electrabel over het gevoelige dossier van de kernuitstap. Het ging om twee vragen, waar Clamadieu nu zelf op ingaat. Eén: ziet Engie Electrabel nog iets in een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales? Neen, zo blijkt nu. 

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil dat Engie Electrabel verplicht wordt om de kerncentrales langer open te houden. Dat moet volgens hem dan gebeuren “via een aanpassing van het wettelijk kader”, zo reageert hij op Twitter, “Wat we ook zullen doen.” 

“Dat Engie liever gassubsidies krijgt i.p.v. een nucleaire taks te betalen, is evident”, klinkt het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Wie de brief goed leest, merkt echter op dat de verlenging van de centrales perfect mogelijk is binnen een soepeler wettelijk kader. Laten we daar nú samen werk van maken in het belang van de bevoorradingszekerheid.”

Maar volgens federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) bevestigt het standpunt van Engie Electrabel “de opties die in het regeerakkoord van Vivaldi zijn opgenomen”. Er is volgens hem “geen Plan B zoals Georges-Louis Bouchez ons wil doen geloven. Er is slechts een Plan A voor de toekomst van hernieuwbare energie in het land”. Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt dat het tijd is om een knoop door te hakken. “De tijd van ballonnetjes oplaten en improviseren is voorbij”, zegt ze. “Alle elementen liggen op tafel, conform het regeerakkoord.”

Ook over de tweede vraag - ziet Engie Electrabel het nog goedkomen met de gascentrale in Vilvoorde? - is nu meer duidelijkheid. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een vergunning toe te kennen aan het project. Maar zoals verwacht zal Engie Electrabel een nieuwe vergunninsgaanvraag indienen voor de gascentrale in Vilvoorde, zo bevestigt Clamadieu in zijn brief. 

“We zijn bezorgd om de moeilijkheden bij het verkrijgen van de regionale omgevingsvergunning voor de centrale in Vilvoorde, terwijl de adviezen van de bevoegde regionale en provinciale administraties wel positief waren”, klinkt het in een sneer is naar minister Demir, die tegen de adviezen van haar administratie, de vergunning voor Vilvoorde weigerde.

“We blijven vastberaden om dit project uit te voeren, met een zo minimaal mogelijke impact op het milieu. We willen zo snel mogelijk een nieuwe vergunningsaanvraag indienen en we hebben de steun nodig van de overheden om dit proces zo spoedig mogelijk te doorlopen.”