Politiebonden en minister Verlinden bereiken geen akkoord

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ©  REUTERS

De vakbonden van de politie en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zijn na drie uur onderhandelen zonder akkoord uit elkaar gegaan. De bonden wachten op een nieuw voorstel en sluiten nieuwe acties niet uit.

Belga/Dario Van Fleteren
Bron: BELGA

‘Na een onderhandeling van meer dan drie uur hebben alle leden van het gemeenschappelijk vakbondsfront beslist dat de minister terug naar de Kern moet’, luidt het na afloop bij de bonden. ‘Aangezien het budget en dus ook haar voorstel volstrekt ontoereikend zijn, moet de minister de nodige middelen vragen aan de Kern. Het huidige voorstel voldoet niet aan onze verwachtingen.’ De bonden en de minister liggen al langer op ramkoers over een loonsverhoging. De laatste verhoging dateert uit 2001. Ook de gebroken belofte om aan pensioenregelingen te morrelen en algemene besparingen bij de politie stoten de bonden tegen de borst.

Een nieuwe onderhandeling tussen beide partijen staat op volgende week dinsdag gepland. De bonden benadrukken dat ze die onderhandeling alle kansen willen geven en schorten de acties tot dan op. ‘Wanneer er dinsdag geen nieuw en toereikend voorstel op tafel komt, plannen we zeker nieuwe acties’, dreigt het vakbondsfront. Dat bestaat uit de politievakbonden NSPV, VSOA, ACV Politie en ACOD. De bonden bereiden zich alvast voor om vanaf dinsdag de acties te hervatten. Hun protest zorgde al voor veel hinder in het land.