© Photo News

“Meer vaccins nodig tegen longontstekingen”

Met de heersende griepepidemie in ons land, groeit ook de kans op een luchtweginfectie of longontsteking. Geneesmiddelenfabikrant Pfizer roept op om risicopatiënten systematisch te vaccineren tegen griep én pneumokokkenlongontsteking. “Zo kan de druk op de ziekenhuizen worden verlicht”, zegt Pfizer. “Geen slecht idee”, zo zegt griepcommissaris Marc Van Ranst.

tvd

Ook dit jaar kampt ons land weer met een griepepidemie. “Vandaag is nog altijd 400 op 100.000 Belgen besmet met de griep. Daarmee zitten we nog altijd in een epidemie, maar wel in het neergaande deel. Op het hoogtepunt waren 1.000 op de 100.000 Belgen besmet”, zegt griepcommissaris Van Ranst.

Die griep zorgt er niet alleen voor dat je je een paar dagen ellendig voelt, ook de weerstand van het lichaam neemt af waardoor de vatbaarheid voor andere bacteriën groter wordt. Onder andere de pneumokok maakt daar handig gebruik van, waardoor samen met de griep ook het aantal hospitalisaties voor longontstekingen toeneemt. “De Belgische ziekenhuizen liggen overvol doordat het aantal patiënten met een luchtweginfectie zo sterk gestegen is”, zegt Pascal Van Bleyenbergh, pneumoloog aan het UZ Leuven, in een persbericht dat uitgaat van geneesmiddelenfabrikant Pfizer. Volgens Van Bleyenbergh zouden meer vaccinaties bij risicopatiënten het aantal zieke personen kunnen verminderen, waardoor de druk op de ziekenhuizen kan worden verlicht.

Sneller vaccineren

Volgens Pfizer sterven in Europa elk jaar zo’n 120.000 mensen aan een longontsteking. De kans op een longontsteking door pneumokokken neemt toe met de leeftijd omdat het immuunsysteem verzwakt. Vooral rokers, personen met een chronische ziekte van het hart en de longen of met een verminderde weerstand lopen een groter risico op een pneumokokkenlongontsteking. Pfizer pleit er dan ook, samen met dokter Van Bleyenbergh, voor om risicogroepen sneller te vaccineren. Niet alleen tegen de griep zelf, maar ook tegen pneumokokkenlongontsteking.

Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst is zo’n oproep wel degelijk nuttig. “In veel landen is er een richtlijn die vaccinatie tegen pneumokokken aanraadt bij risicogroepen. Ook in ons land zijn er adviezen van de Hoge Gezondheidsraad in die richting. Dat Pfizer nu de griepepidemie aangrijpt om hierover een persbericht rond te sturen, is natuurlijk omdat ze daar ook commercieel gewin bij hebben. Maar een vaccinatie is zeker nuttig voor risicogroepen of wanneer je wat ouder wordt. De vaccinatie tegen pneumokokken moet trouwens maar 1 keer om de 5 jaar gebeuren en het kan op elk moment van het jaar, al is het natuurlijk best om het voor het griepseizoen te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer