China roept bedrijven op Litouwen te boycotten voor steun aan Taiwan

China ligt in een zware diplomatieke rel met Litouwen. Nu roept het bedrijven op om Litouwen te boycotten, zolang die openlijk hun steun betuigen aan Taiwan. Vorige maand opende in de Litouwse hoofdstad Vilnius een Taiwanese ambassade, dik tegen de zin van China, dat Taiwan het liefst ziet verdwijnen van het wereldtoneel.

Grote multinationals kregen één belangrijke boodschap mee van de Chinese overheid: knip alle banden met Litouwen door, of je wordt uit de Chinese markt gegooid. Die oproep kan wel eens grote problemen opleveren voor de Baltische staat, wiens economie vooral steunt op export: veel Litouwse bedrijven werken in opdracht van Chinese verdelers.

“Ze hebben verschillende bedrijven ingelicht dat, als ze onderdelen en goederen vanuit Litouwen gebruiken, ze niet langer mogen verkopen of handelen op de Chinese markt”, zegt de Litouwse viceminister voor Buitenlandse Zaken Mantas Adomenas. “Verschillende bedrijven hebben al contracten geannuleerd met Litouwse leveranciers.”

Eerste keer

Ook bij de Litouwse Confederatie voor Industrialisten, de organisatie die de belangen van grote industriëlen en werkgevers behartigt, is eenzelfde geluid te horen. “Deze week zagen we de eerste keer directe druk van China op leveranciers”, verklaart Vidmantas Janulevicius, de voorzitter van de Confederatie, aan persagentschap Reuters.

“Hiervoor kregen we enkel dreigingen dat dit kon gebeuren, maar nu is het werkelijkheid. De situatie is extra pijnlijk, aangezien het om een Europees bedrijf gaat”, zegt Janulevicius, zonder de naam van het desbetreffende bedrijf te noemen.

In de zoektocht naar oplossingen kijkt Litouwen om lokale bedrijven de financieren, om zo een schild te bouwen tegen de Chinese boycot. Ook kijkt het naar de Europese Commissie voor steun.

Taiwan

Alles draait rond de steun van Litouwen aan het in praktijk onafhankelijke Taiwan (officieel de Republiek China). Het “communistische” China (officieel de Volksrepubliek China) heeft de internationale gemeenschap echter opgedragen om Taiwan te bestempelen als een deel van zijn soevereiniteit, via een “One China”-doctrine. Met ware oorlogsretoriek dreigt China om het eiland in te lijven, met geweld als dit moet. De eilandstaat geniet echter wel (vaak indirecte) steun van het Westen, en nog het meeste van de VS, die vaak optreedt als een soort schaduwbondgenoot.

De VS zien, door de strategische ligging dicht bij het Chinese vasteland, een ideale bondgenoot in Taiwan. Ook de massaproductie van halfgeleiders, computerchips die over de hele wereld worden gebruikt en waar nu grote tekorten van zijn, is een argument voor de VS om Taiwan met hand en tand te verdedigen.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen

Meer