De strijd om Meta: mysterieus bedrijf eist de nieuwe naam van Facebook op

Mark Zuckerberg kondigde in oktober aan dat Facebook voortaan door het leven gaat als Meta. Intussen beweren sommige ondernemingen dat de topman van Facebook onterecht de naam heeft opgeëist. Onlangs verscheen ook een brief online van een mysterieus bedrijf, genaamd MetaCompany, dat beweert een juridisch conflict met Zuckerberg uit te vechten naar aanleiding van de nieuwe naam.

Waarom is dit belangrijk?

Zuckerberg kondigde op 28 oktober aan dat het bedrijf boven Facebook voortaan door het leven gaat als Meta. De naamswijziging moet de centrale positie van het metaverse, de virtuele 3D-werelden van het toekomstige internet, voor het bedrijf van Zuckerberg in de verf zetten.

In november brachten we al het verhaal van een computerbedrijf dat de naam Meta PC draagt. Dat bedrijf is bijna een jaar oud en had in augustus een aanvraag ingediend om de merknaam “Meta” te registreren. Joe Darger en Zack Shutt, de mannen achter Meta PC, hebben het handelsmerk weliswaar nog niet in handen. Ze wachten nog op een goedkeuring. De twee oprichters hebben wel al laten weten dat ze bereid zijn de merknaam af te staan aan Zuckerberg voor 20 miljoen dollar.

MetaCompany gooit zich in de strijd

Meta PC is niet het enige bedrijf dat beweert eigenaar te zijn van de naam “Meta”. Vorige maand dook er online een brief op van een bedrijf genaamd MetaCompany. De auteur, Nate Skulic (oprichter van MetaCompany), beweert daarin dat Facebook hem onder druk zet om de naam van zijn bedrijf af te staan aan de techgigant.

“De laatste drie maanden hebben advocaten van Facebook ons belaagd om onze naam aan hen te verkopen. We hebben dat aanbod al meermaals geweigerd op basis van meerdere argumenten”, beweert oprichter van MetaCompany. “Om te beginnen is hetgeen ze bieden niet genoeg om de kosten te dekken die komen kijken bij en naamswijziging.”

Het bedrijf gaat er naar eigen zeggen ook niet mee akkoord dat een bedrijf zoals Facebook de naam Meta krijgt. “Het is betreurenswaardig om geassocieerd te worden met een bedrijf dat zo verwikkeld is in controverse en gefixeerd is op marktdominantie. Wij streven ernaar ons te onderscheiden van Facebooks totalitaire kijk op de toekomst”, aldus Skullic. “We hopen dat de negatieve associatie met Facebook en zijn oprichter vergeten zal worden, maar we zullen de aangerichte schade niet negeren.”

Geloofwaardig?

Vraag is in welke mate we het bericht van MetaCompany mogen geloven. Ons onderzoek toont aan dat er namelijk geen website bestaat waarop MetaCompany zijn producten of diensten aanbiedt. Het enige dat we op de site vinden is de brief waarin Skulic het juridische getouwtrek belicht. Misschien nog opvallender: het bedrijf was niet actief op sociale media tot het moment dat Zuckerberg naar buiten kwam met de naamswijziging. Op 2 november werd de brief gepost op Instagram en Twitter. Enkele dagen eerder, op 29 oktober, werd de Facebookpagina aangemaakt. Sinsdien is er op die drie platforms geen update meer gekomen.

We hebben contact opgenomen met MetaCompany en kregen antwoord van Jeff (zonder achternaam), hoofd communicatie van het bedrijf. “Facebook is zeer stil op dit moment. Maar we kunnen je verzekeren dat het elke dag moeilijker wordt om ons te negeren”, aldus Jeff. Hij gaf ons ook nog mee dat het juridische proces nog in een beginfase zit. “Het is een zeer complexe kwestie”, aldus de communicatieverantwoordelijke. Hij gaf verder geen details of info.

We hebben de site web.archive.org gebruikt om na te gaan of er de jongste jaren wijzigingen zijn uitgevoerd aan de site van MetaCompany. Uit dat onderzoek blijkt dat er minstens één update is geweest in 2018. Op die pagina staat nu weliswaar een foutmelding.

Tot slot blijkt uit gegevens van de United States Patent and Trademark Office (USPTO) dat er in 2016 wel degelijk een aanvraag is ingediend om MetaCompany te registreren. Volgens die gegevens ligt het bedrijf in Chicago. Dat stemt overeen met de locatie die bij de brief vermeld staat. Maar dat kan weliswaar niet bevestigen dat het bedrijf achter de brief wel degelijk diegene is die de naam heeft geregistreerd bij de USPTO.

Conclusie: We kunnen niet met 100 procent zekerheid zeggen of MetaCompany een legitiem bedrijf is en of het dus wel degelijk aanspraak kan maken op de naam Meta.

(kg)

Meer