Archiefbeeld ©  AP

Litouwen zal migranten betalen om naar huis terug te keren

Litouwen heeft donderdag aangekondigd dat het migranten grotere geldelijke hulp zal geven om hen er toe aan te zetten naar huis terug te keren. De Baltische lidstaat van de Europese Unie spant zich in om duizenden onder hen te repatriëren.

jvh
Bron: BELGA

Elke migrant die vrijwillig kiest naar zijn land van oorsprong terug te keren zal nu vanwege de staat Litouwen 1.000 euro ontvangen tegen 300 tot nog toe, alsmede een ticket om terug te vliegen.

“Na het merendeel van de asielaanvragen te hebben verworpen, hebben wij oplossingen nodig om migranten naar hun land van oorsprong terug te sturen”, zei aan het Franse persbureau AFP minister van Binnenlandse Zaken Agne Bilotaite. “Wij hopen dat een hoge uitkering het aantal migranten dat vrijwillig wil terugkeren zal doen stijgen.”

Het geld komt uit fondsen die door Europese Commissie zijn geleverd om de Baltische staat te helpen de crisis aan zijn grenzen aan te pakken.

Tot nu toe heeft Vilnius slechts 54 aanvragen voor het statuut van vluchtelingen goedgekeurd, terwijl er 3.772 verzoeken waren. Volgens de Litouwse autoriteiten is uitzetting een lange en dure procedure die niet altijd goed afloopt, omdat landen van oorsprong kunnen weigeren de migranten te aanvaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer