Belga

Stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde maaltijden op school

De stad Antwerpen trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde maaltijden op school. Alle Antwerpse basisscholen, goed voor 65.000 leerlingen, kunnen een budget aanvragen om gezonde maaltijden aan te bieden. De scholen beslissen zelf hoe ze dat invullen: een gezonde lunch, een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ze beslissen ook zelf of ze nog een bijdrage vragen aan de ouders.

Niet elk kind komt met een goedgevulde brooddoos naar school. Veel kinderen brengen nog ongezonde dingen mee, soms zelfs wat lauwe frietjes of een stuk koude pizza. Om dat te verhelpen, trekt de stad Antwerpen 40 miljoen euro uit.

Alle lagere en kleuterscholen, goed voor 65.000 leerlingen, kunnen een budget aanvragen om gezonde maaltijden aan te bieden op school. Het project "Smakelijke School" liep eerst twee jaar proef in enkele scholen en is nu dus uitgebreid naar alle basisscholen in Antwerpen.

Elke school kan zelf beslissen hoe ze dat invult. Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Is de gezonde maaltijd helemaal gratis voor het kind?

"De school beslist daar zelf over en kan nog een bijdrage van de ouders vragen, indien ze het budget van de stad, berekend op 1 euro per kind, niet toereikend vindt. De stad wil er geen gratis verhaal van maken, maar een betaalbaar verhaal", zei schepen voor jeugd en onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) bij Radio 2 Antwerpen.

Vanaf 1 februari 2022 kunnen de scholen de toelage aanvragen. Een school die in februari of maart volgend jaar een toelage aanvraagt, zal bij de start van het nieuwe schooljaar in september al een gezonde maaltijd kunnen aanbieden aan haar leerlingen.

De scholen worden ondersteund in het aanvragen van de toelage, ze zijn niet verplicht om deel te nemen maar de stad doet wel een warme oproep aan de scholen. "Er is een probleem in Antwerpen. Het gaat niet alleen om de lege brooddozen en de gezinsarmoede, maar ook om één- en tweeverdieners, mensen die geen tijd hebben om een gezonde maaltijd aan hun kinderen aan te bieden. Ook hen willen wij over de streep trekken. We willen graag die 65.000 kinderen in de Antwerpse basisscholen bereiken. En hoe meer scholen intekenen op het project, hoe meer kinderen kunnen genieten van een gezonde en gevarieerde maaltijd", besluit Beels.

Meest gelezen