Zo zag het steegje er na de doortocht van de vandalen uit. ©  rr

Vandalen slaan twee nachten op rij toe in hartje Willebroek: “Meer politie, verlichting en camera’s en plaatsverbod voor daders”

Willebroek -

Vandalen hebben het voorbije weekend heel wat schade aangericht in het centrum van Willebroek. De politie is een onderzoek gestart en doet er alles aan om de daders te kunnen identificeren. Ondertussen is er online al een petitie gestart om eventueel een burgerwacht op te richten en pleiten verschillende mensen ervoor om het steegje in het centrum gewoon af te sluiten. Het gemeentebestuur heeft extra politietoezicht gevraagd en plaatst ook extra verlichting en camera’s.

Zowel vrijdag- als zaterdagnacht sloegen de vandalen toe. In het steegje tussen de A. Van Landeghemstraat en de Schoolweg werd een grote vuiliniscontainer omver gegooid. Daardoor belandde heel wat afval op de straatstenen. Getuigen zagen ook hoe sommige jongeren over geparkeerde auto’s liepen. Ook verkeersborden werden omver geduwd en het terras van een horecazaak raakte beschadigd. De voorruit van een geparkeerde auto werd dan weer met een steen vernield. Buurtbewoners spreken van tien tot vijftien jongeren die bij het vandalisme betrokken waren.

“We hebben talloze oproepen gekregen voor de feiten en hebben onze interventieploegen naar het centrum van Willebroek uitgestuurd. Daders zijn er voorlopig nog niet gevat, maar er zijn wel al enkele verdachten in beeld gekomen. We zijn met een grondig onderzoek gestart om de identiteit van de overlastjongeren te trachten achterhalen”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Het is niet de eerste keer dat er meldingen zijn van hangjongeren en overlast in het steegje in Willebroek. “Zeker oudere mensen zijn bang om het steegje te gebruiken”, vertelt een buurtbewoner. “De enige oplossing is het afsluiten van het steegje. En zeker ’s avonds en ’s nachts, zodat dit crapuul er geen toegang meer toe heeft. En geef de mensen die er een garage hebben een sleutel of badge, zodat zij nog binnen kunnen via een poort aan de achterzijde.”

Burgerwacht

Ondertussen heeft het vandalisme van afgelopen weekend de gemoederen wel flink doen oplaaien in Willebroek. Er is al een online petitie gestart om een burgerwacht op te richten - volgens de initiatiefnemer niet om amok te maken tegen de vandalen, maar enkel om de buurt veilig te houden - en de incidenten van vrijdag en zaterdag zullen ook ter sprake komen op de volgende gemeenteraad.

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA), momenteel met vakantie, reageert ook boos op het vandalisme. “De politie zal dit tot op het bot uitzoeken en de gepaste maatregelen zullen volgen. Wie zich niet gedraagt en de regels van de samenleving naast zich neerlegt, zal de gevolgen daarvan dragen.”

Meer politie

Ondertussen zijn er al enkele maatregelen getroffen. “Er werd reeds extra verlichting geplaatst in het Schoolwegje en dat zal eerstdaags nog verder worden uitgebreid. We bekijken ook of we onze nieuwe camera’s versneld kunnen plaatsen. Daarnaast pluizen we ook uit hoe we het Schoolwegje tijdelijk kunnen afsluiten, zonder dat de bewoners en gebruikers van de garages daarvan hinder ondervinden”, pikt waarnemend burgemeester Luc Spiessens (N-VA) in.

De politie, jeugdwerkers en gemeenschapswachten zullen hun toezicht verhogen en er zal ook extra politie worden voorzien in Willebroek. “De inwoners van Willebroek zullen hun rust terugkrijgen. Op bestuurlijk vlak zullen we plaatsverboden als maatregel opleggen aan verdachten van deze feiten. Het bezit van vuurwerk op de openbare weg wordt dan weer als collectieve maatregel verboden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen