Vooruitgang in visserijconflict tussen EU en Verenigd Koninkrijk

Er lijkt schot te zitten in een oplossing voor het visserijconflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn 23 extra visvergunningen afgegeven, waarvan 18 door het VK. Het eiland Jersey dat vlak bij de Franse kust ligt, maar Brits is, gaf er nog vijf.

“Deze beslissing is een belangrijke stap in een lang proces richting volledige implementatie van het handelsakkoord”, reageerde de Europese Commissie in een verklaring. In totaal zijn er nu 83 extra vergunningen afgegeven, iets waar een maandenlange discussie aan vooraf ging.

De visserij is naast de Noord-Ierse grenskwestie, waar ook nog over onderhandeld wordt, het grootste pijnpunt van het Brexit-handelsakkoord. Volgens het akkoord krijgen Europese vissers nog vijf jaar toegang tot de Britse wateren. Maar de vangstquota gaan omlaag. Ze mogen een kwart minder vis vangen dan voorheen.

Conflict nog niet ten einde

De Britse premier Johnson wilde eerst vissers uit de EU het recht om in Britse wateren te vissen helemaal afnemen. Vissers van buiten het VK zouden dan een vergunning aan moeten vragen om er te mogen vissen, en zich houden aan Britse regelgeving. 

In totaal wordt voor de gehele Europese Unie zo’n 1,6 miljard euro aan vangstrechten overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. Over vijf jaar zal opnieuw worden onderhandeld.

Het conflict is, nu er zaterdag extra vergunningen zijn gegeven, nog niet ten einde. De Britse overheid stelt in een verklaring dat het moeilijke deel van de onderhandelingen voorlopig voorbij is, de EU stelt dat verschillende schepen nog geen vergunning hebben en dat de gesprekken maandag verder gaan.

Met name tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de ruzie flink opgelopen. De Fransen stelden eerder deze week dat 104 schepen nog geen vergunning hebben om in Britse wateren te mogen vissen. Franse vissers blokkeerden in april een checkpoint waar Britse vrachtwagens met vis onderweg naar Calais en Duinkerken werden gecontroleerd.

In mei dreigde Frankrijk de stroomvoorziening op het Britse eiland Jersey plat te leggen, waarna de Britten marineschepen naar het eiland te stuurden. Daarop zond de Franse regering twee patrouilleschepen richting Jersey. Ook in november werden havens geblokkeerd.

(lp)

Meer