Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronacijfers

Aantal besmettingen daalt verder, maar weer meer patiënten op intensieve zorg: dit zijn de meest recente coronacijfers

Aantal besmettingen daalt verder, maar weer meer patiënten op intensieve zorg: dit zijn de meest recente coronacijfers
Beeld Rob Engelaar

Het aantal coronabesmettingen in ons land daalt verder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. In de ziekenhuizen neemt het aantal patiënten op intensieve zorg wel weer licht toe.

Volgens de cijfers daalde het gemiddelde aantal coronabesmettingen van 4 tot 10 december met 22 procent in vergelijking met de week voordien, tot gemiddeld 13.315 infecties per dag.

 In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 92.700 coronatests (-19 procent) afgenomen.

Daarvan bleek 16,3 procent positief te zijn, een aantal dat maar heel erg licht daalt.

Ziekenhuisopnames

De positieve trend tekent zich deels af in de ziekenhuisopnames. Tussen 7 en 13 december werden dagelijks gemiddeld 269,9 patiënten met een infectie in het hospitaal opgenomen, een daling met 10 procent ten opzichte van de week voordien.

Er liggen in totaal nu 3.382 coronapatiënten (-8 procent) in het ziekenhuis. Op de diensten intensieve zorg daarentegen liggen weer 838 coronapatiënten, een lichte stijging met 3 procent. 

Vooral in West-Vlaanderen blijft het aantal ic-patiënten hoog: 111, of een bezetting van 50 procent van het in theorie aantal beschikbare bedden. Oost Oost-Vlaanderen kent een hoge bezetting van 46 procent.

Overlijdens

Er overleden in de periode  tussen 4 tot 10 december gemiddeld 46,3 mensen per dag (-6 procent) aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Vaccinaties

In totaal 2.689.901 Belgen kregen ondertussen een boosterprik van het coronavaccin, goed voor 23,4 procent van de bevolking. Van bijna het dubbel aantal inwoners, 4,35 miljoen Belgen, is de wachttijd tussen de tweede en de derde prik echter al verstreken.

8,87 miljoen Belgen of 77 procent zijn minstens deels gevaccineerd, 8,7 miljoen of 75,5 procent volledig. 

In Vlaanderen is al 25,8 procent van de bevolking met een extra dosis gevaccineerd.