©  BELGAIMAGE

Patiënten met langdurige Covid-19 krijgen vaak overgevoelig zenuwstelsel

Zeven op tien de patiënten die lijden aan “long COVID-19”, en langdurig ziek zijn, vertonen een verhoogde gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat dit een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënten.

LEES OOK. Dubbel gevaccineerd, jong én toch dagenlang goed ziek: hoe komt dat?

Voor een vijfde van de patiënten met landurige COVID-19 zijn de symptomen zo ingrijpend dat ze dagelijkse activiteiten zoals werk, huishouden, of vrijetijdsactiviteiten niet meer kunnen uitvoeren. De aanhoudende klachten bij deze mensen zijn talrijk: extreme vermoeidheid, kortademigheid, concentratiestoornissen, duizeligheid, pijn, angst of depressieve gedachten. De lijst aan klachten komt vaak voor bij patiënten die lijden aan een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie en andere chronische pijnsyndromen.

“Centrale sensitisatie wil zeggen dat de hersenen een signaal als pijn kunnen interpreteren zonder dat er effectief in ons lichaam een acuut probleem of echte schade is. Het lichaam gaat bovendien steeds sterker reageren met vage maar ernstige klachten als gevolg. En hoe ernstiger de klachten, hoe groter de impact op de gezondheidgerelateerde levenskwaliteit”, legt professor Maarten Moens, neurochirurg in het UZ Brussel, uit.

Verder toont de studie aan dat 40 procent mensen minder mobiel zijn en 3 procent is bedlegerig. De uitvoerders van de studie benadrukken dat er binnen de revalidatie nood is aan extra aandacht voor pijneducatie en cognitieve gedragstherapie bij patiënten die symptomen vertonen van centrale sensitisatie.

Vandaag/dinsdag verschijnt nog een andere studie van de VUB en het UZ Brussel waarin kinesitherapie als essentieel wordt aangehaald binnen de COVID-19-revalidatie.

LEES OOK. Omikron eind december al dominant: “Tegen dit tempo raakt de helft van de bevolking opnieuw besmet”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER