©  Getty Images

Gasprijs verder omhoog door zorgen om Rusland en Oekraïne

De gasprijs is dinsdag verder gestegen. De spanning tussen Rusland en Oekraïne maakt handelaren nerveus. Zij houden de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne scherp in de gaten. Een conflict in het gebied zou de levering van gas naar Europa onder grote druk zetten.

Bron: BELGA

De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten vrezen dat Rusland plannen maakt om Oekraïne aan of zelfs binnen te vallen. Moskou heeft vele duizenden militairen bijeengebracht in de grensstreek.

LEES OOK. Energie mogelijk ook volgend jaar duur

Duitsland dreigde onlangs de belangrijke gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen, vanwege het nog ontbreken van een vergunning. Daar komt bij dat de gasvoorraden in Europa, in aanloop naar de winter waarin de vraag altijd hoger is vanwege de kou, minder goed gevuld zijn dan normaal.

LEES OOK. VS overtuigd dat Poetin Oekraïne wil binnenvallen: vraag is niet óf maar wanneer het ontploft

De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg naar 122,92 euro. Dat is bijna 6 procent meer dan op maandag, toen de gasprijs al met 10 procent steeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer