Direct naar artikelinhoud
Vier vragenBert Blocken

‘Een slechte luchtzuiveraar kan meer kwaad dan goed doen’: hierop moet u letten

Bouwfysicus Bert Blocken.Beeld © Stefaan Temmerman

Waar goed ventileren moeilijk is, kunnen luchtzuiveraars de blootstelling aan virussen verminderen. Bouwfysicus Bert Blocken vertelt waar u op moet letten.

“Mensen zien door de bomen het bos niet meer”, weet bouwfysicus Bert Blocken (KU Leuven en TU Eindhoven), die naar eigen zeggen veel vragen krijgt van mensen die een luchtzuiveraar willen aanschaffen. Die toestellen kunnen zogenoemde aerosolen uit de lucht halen, microscopische vloeistofdruppeltjes die het coronavirus kunnen vervoeren. Dat kan nuttig zijn op plaatsen waar ventilatie tekortschiet.

“Er zijn in deze branche helaas ook cowboys actief, en slechte apparaten kunnen meer kwaad dan goed doen”, zegt Blocken. “Ik raad geen specifieke producten aan, maar geef wel belangrijke aandachtspunten mee.” 

Dit zijn enkele aspecten waar u zeker op moet letten:

Past het toestel bij de ruimte?

“De luchtzuiveraar moet een voldoende groot volume aan zuivere lucht kunnen leveren. Dat wordt uitgedrukt als de Clean Air Delivery Rate (CADR), in kubieke meter per uur. Om de lucht goed te kunnen zuiveren, moet de CADR minstens vijf keer het volume van de ruimte bedragen en liefst meer dan zes keer.”

Doet het wat het moet doen?

“Toestellen die met een zogenoemde high-efficiency particulate air-filter (HEPA) werken, moeten minstens tot klasse 13 behoren. Die halen minstens 99,95 procent van de vloeistofdruppeltjes waaraan een virus zich kan vasthechten uit de lucht.

Andere types toestellen doden virussen met uv-stralen of ionisatie. In dat geval zou de fabrikant rapporten van een onafhankelijke instantie moeten kunnen voorleggen die aantonen dat het toestel effectief alle virussen doodt, minstens 90 procent. Vertrouw niet op eigen tests. Uit onze eigen metingen blijkt dat sommige producten nauwelijks effect hebben.”

Maakt het toestel niet te veel lawaai?

“Sommige toestellen zijn lawaaierig wanneer ze op volle kracht draaien. Opteer voor een toestel dat niet meer dan 40 dB produceert op de hoogste stand, of maximaal 50 dB. Of kies een overgedimensioneerd exemplaar dat op een lagere stand kan draaien. Algemeen zijn toestellen met HEPA-filter iets luidruchtiger, door de hoge weerstand van de filters, maar er zijn grote verschillen tussen toestellen.”

Produceert het apparaat geen schadelijke gassen?

“Toestellen die gebruikmaken van ionisatie, plasma of uv-stralen om virussen te doden, verbruiken door de lagere weerstand vaak minder elektriciteit dan HEPA-filters. Maar sommige produceren schadelijke gassen zoals stikstofoxiden en ozon, die uit het toestel kunnen vrijkomen. Producenten zouden eveneens met onafhankelijke rapporten moeten kunnen aantonen dat dat niet het geval is.”