Willebroek lanceert uitgebreid plan tegen overlast en vandalisme: "We hebben vandalen in het vizier"

Willebroek heeft een uitgebreid plan opgesteld tegen overlast en vandalisme. Het plan komt er nadat de gemeente afgelopen weekend opnieuw geteisterd werd door overlast en vernielingen. “We hebben enkele van de jongeren al een tijdje in het vizier. De bestaande maatregelen worden nu verder uitgebreid om paal en perk te stellen aan dit vandalisme”, zegt waarnemend burgemeester Luc Spiessens (N-VA).  

In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politiezone Mechelen-Willebroek vanaf 22.30 uur talloze oproepen binnen over overlast. Een groep van 25 à 30 jongeren trok door het centrum en gooide terrasmeubilair en bloembakken om. Ook trokken de jongeren vuilnisbakken uit de grond en beschadigden ze straatverlichting en auto's. “Het gaat voornamelijk om jongeren uit onze gemeente. We hebben er al een tijdje last mee, maar tot nu toe beperkte het zich tot minder serieuze zaken”, legt Spiessens uit. 

Interventieploegen van de politie kwamen ter plaatse en startten een onderzoek op. Volgens Spiessens hebben ze enkele van de jongeren al langer in het vizier, maar kunnen de gebeurtenissen van dit weekend voor een doorbraak zorgen: " De controles van zaterdagnacht hebben een aantal van hen kunnen identificeren. We bekijken nu camerabeelden om nog andere verdachten te herkennen." 

Politiepatrouilles en preventief handelen

Aangezien de overlast al een tijdje aan de gang is, beslist de gemeente nu nog een versnelling hoger te schakelen. "In het Schoolwegje, een donker steegje waar de meeste overlast plaatsvindt, werd al extra verlichting geplaatst. Die zullen we nog verder uitbreiden. We onderzoeken of we de straat tijdelijk kunnen afsluiten zonder bewoners en gebruikers van de garages daar te hinderen. Bovendien bekijken we of we recent aangekochte camera's sneller kunnen installeren. Er komt ook een algemeen verbod op het bezit van vuurwerk op de openbare weg. " 

De inwoners van Willebroek moeten en zullen hun rust terugkrijgen. De enkelingen die dit niet respecteren zullen streng aangepakt worden
Waarnemend burgemeester Luc Spiessens (N-VA)

Het zwaartepunt van de nieuwe maatregelen ligt echter bij de grotere politieaanwezigheid. Er komen extra patrouilles naast de ploegen die 24/7 voorzien zijn in de gemeente. Ook bekijkt Willebroek of een beveiligingsfirma kan ingezet worden om 's avonds te patrouilleren in het centrum. "De inwoners van Willebroek moeten en zullen hun rust terugkrijgen. De enkelingen die dit niet respecteren, zullen streng aangepakt worden", maakt Spiessens zich sterk. 

De burgemeester benadrukt dat ook een dialoog met de jongeren nog niet van tafel is geveegd: "We zullen met alle gemeentelijke diensten bekijken hoe we verder op preventie kunnen inzetten. Samen willen we nagaan of we de jongeren met een gesprek niet tot andere inzichten kunnen brengen. Ingrijpen is nodig, maar het voorkomen is natuurlijk altijd beter." 

Meest gelezen