"Ik neem mijn verantwoordelijkheid, nu is het aan anderen": ex-voetbalmakelaar Veljkovic doet in "Pano" zijn verhaal 

Vanavond in "Pano" doet ex-spelersmakelaar Dejan Veljkovic voor het eerst voor de camera zijn verhaal. Drie jaar geleden barstte het fraudeschandaal "Operatie Zero" los in het Belgische voetbal. Veljkovic werd aangeduid als spilfiguur, maar zegt nu dat ook "anderen verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat zij aan het systeem hebben verdiend". Voetbalanalist Peter Vandenbempt plaatst zijn kanttekeningen bij het verhaal van Veljkovic. 

Dejan Veljkovic spreekt. En hij heeft veel te vertellen. De corrupte spelersmakelaar is jarenlang aangeduid als spilfiguur in het voetbalschandaal "Operatie Zero". Maar Veljkovic is niet van plan om als enige in het verdomhoekje te gaan staan voor de fraude van de afgelopen jaren. Hij heeft weinig goeds over voor de andere betrokkenen die al die tijd enkel naar hem wezen: "Met wat zijn die bezig?" 

Drie weken geleden werd de deal tussen het federaal parket en Veljkovic finaal goedgekeurd. Als eerste spijtoptant ooit opende hij zijn frauduleuze boekhouding voor het gerecht, in ruil voor een forse strafvermindering. Tussen november 2018 en september 2020 legde Veljkovic 47 verklaringen af aan justitie. Aan de redactie van "Pano" doet hij voor het eerst zelf uitgebreid zijn verhaal, dat vanavond om 21u30 wordt uitgezonden op Eén.

Videospeler inladen...

Wat is "Operatie Zero" ook al weer? 

"Operatie Zero", ook wel informeel "Operatie Propere Handen" genoemd, is een groot onderzoek van het federaal parket naar malversaties in het Belgische voetbal. Het onderzoek barstte op 10 oktober 2018 los met meer dan 40 huiszoekingen. Bekende koppen als manager Herman Van Holsbeeck, trainer Ivan Leko en scheidsrechter Bart Vertenten werden opgepakt. En Dejan Veljkovic, een toen nog onbekende spelersmakelaar die al snel werd aangeduid als spilfiguur in het hele verhaal.

Het voetbalschandaal bestaat uit twee luiken: matchfixing en financiële fraude. Het tweede luik wordt nog volop onderzocht nadat spelersmakelaar Dejan Veljkovic als spijtoptant zijn zwarte boekhouding opende voor justitie in ruil voor een strafvermindering. Het aspect-matchfixing draait om de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren, einde seizoen 2017-2018. In die matchfixingzaak is het nu aan de Voetbalbond om te beslissen welke verdere stappen ze zetten.

Het verhaal van Veljkovic

Het is een delicate kwestie: een corrupte makelaar aan het woord laten over zaken waarmee hij de Belgische voetbaltop in diskrediet brengt. Want hoe weten we dat Veljkovic' versie van de feiten ook klopt? 

"Wat belangrijk is, is dat Veljkovic niets anders heeft verteld aan ons dan wat hij aan de politie heeft verteld. Dat hebben we gecheckt", zegt Peter Vandenbempt, die als voetbalanalist mee de reportage maakte. Veljkovic heeft er ook geen belang bij om te liegen, of zaken achter te houden. "Hij moet oprecht én volledig zijn", zegt Vandenbempt, "anders vervalt zijn spijtoptantenstatuut en zal hij worden doorverwezen naar de rechtbank." 

Wat belangrijk is, is dat Veljkovic niets anders heeft verteld aan ons dan wat hij aan de politie heeft verteld. Dat hebben we gecheckt

Peter Vandenbempt, voetbalanalist voor Sporza

De dertigtal personen die Veljkovic noemt in de reportage hebben bovendien allemaal de kans gekregen om te reageren. "Velen hebben dat niet gedaan", zegt Vandenbempt, "maar iedereen heeft zijn recht op wederwoord gekregen." Het is aan het parket om uit te maken welke bestuurders, managers, trainers, scheidsrechters en spelers het nu voor de rechtbank brengt. Wie effectief schuldig of onschuldig is, en voor welke feiten er voldoende bewijs is, zal uiteindelijk daar worden uitgemaakt. 

Maker van de "Pano"-reportage en voetbalanalist Peter Vandembempt zegt welke indruk Veljkovic op hem naliet. Is hij wel echt het "slachtoffer" in dit verhaal? 

Videospeler inladen...

Veljkovic is dus geen doetje, zeker niet zomaar een slachtoffer, en het is ook niet enkel uit schuldbesef dat hij vandaag voor de camera's spreekt. "Maar het is wel interessant om ook zijn kant van het verhaal te horen", zegt Vandenbempt. "Het verhaal van de man die al bijna drie jaar in de picture staat en als de spilfiguur wordt aanzien. Dat is het ook, en niet meer dan dat: het verhaal van Dejan Veljkovic." 

"Het Verhaal van Dejan Veljkovic" is vanavond vanaf 21u30 te bekijken op Eén, VRT NU en vrtnws.be. 

Bekijk hier de reportage over het voetbaldossier uit "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen