Honderdtal agenten valt binnen op verschillende plaatsen bij grote actie rond beruchte wijk Peterbos: “Wijk terug aan de bewoners geven”

Archiefbeeld. ©  rdb

Anderlecht -

Sinds 5 uur vanochtend zijn een honderdtal agenten van de politiezone Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) binnengevallen op verschillende adressen in en rond Brussel. De huiszoekingen zijn gelinkt aan het dossier ‘Peterbos’. “We willen de inwoners hun veiligheidsgevoel teruggeven.”

Amaury Michaux en Guy Stevens

De huiszoekingen van dinsdagochtend houden verband met de grootscheepse actie die op 24 november plaatsvond en is gelinkt aan het dossier Peterbos. Die beruchte probleemwijk in Anderlecht gaat de jongste jaren gebukt onder overlast door drugshandel.

De lokale politie van de Zone Zuid is samen met andere Brusselse politiezones en federale, speciale eenheden sinds 5 uur vanochtend binnengevallen op 11 adressen in het Brusselse en daarbuiten. Het gaat over de gemeenten Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek, Brussel en twee gemeenten buiten de hoofdstad.

“Dit is een dossier waar we sinds mei al mee bezig zijn. De huiszoekingen van vandaag zijn een gevolg van de vorige huiszoekingen op 24 november en ze zijn allemaal gelinkt aan het dossier Peterbos”, vertelt Sarah Frederickx van de politiezone Zuid.

Verschillende aanhoudingen

Momenteel zijn er al verschillende aanhoudingen gebeurd. “Het exacte aantal zal pas later op de dag gecommuniceerd worden. Momenteel zijn onze diensten nog bezig met de huiszoekingen en dat neemt heel wat tijd in beslag. De verdachten moeten eerst gefouilleerd worden en daarna kan hij of zijn meegenomen worden voor verhoor. Pas op dat moment kan de huiszoeking effectief starten en wordt iedere vierkante centimeter uitgekamd. Drugs worden tegenwoordig op een creatieve manier verstopt in woningen. Daar kruipt dus heel wat tijd in”, vertelt Frederickx.

De politiezone Zuid wil op die manier een deftig dossier aanleveren aan de Belgische justitie. “We weten veel, maar het is belangrijk om die vermoedens ook te kunnen staven met bewijzen. Dat zijn we nu aan het doen en daarna is het aan justitie om daar een gevolg aan te geven.”

Overlast

Met de verschillende acties wil de Zone Zuid de Peterboswijk terug aan de buurtbewoners teruggeven. “We willen het onveiligheidsgevoel dat veel mensen in die wijk hebben, aanpakken. Zo willen we de Peterboswijk leefbaarder maken. Zo’n drugspraktijken hebben een enorme invloed op de buurtbewoners en veroorzaken overlast. We zijn ons bewust van de problemen en willen met zo’n acties en met de aanwezigheid van gemeentediensten de wijk terug aan de bewoners geven.”

Bij de huiszoekingen in november pakte de politie 27 personen op, en namen 9,230 kilogram cannabis, 435 gram cocaïne en minstens 180.000 euro cash in beslag. Dertien personen werden uiteindelijk onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen