Voormalig communicatiedirecteur WK Qatar veroordeeld tot 3 jaar cel

De voormalige communicatiedirecteur van het WK voetbal in Qatar, Abdullah Ibhais, is door het hof van beroep van Qatar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Ibhais ontkent zijn schuld en beweert dat hij gestraft wordt vanwege zijn strijd tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Het hof van beroep van Qatar heeft Abdullah Ibhais veroordeeld voor omkoping en misbruik van fondsen tegen een voormalige werknemer van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap voetbal 2022. Zijn eerdere veroordeling van vijf jaar celstraf is verlaagd tot drie jaar.

Hongerstaking

In 2019 werd Ibhais gearresteerd en in april werd hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens hem omdat hij opkwam voor gastarbeiders in de Arabische Golfstaat, een bewering die werd herhaald door mensenrechtengroeperingen.

“Wij maken ons grote zorgen over de detentie van Abdullah Ibhais, die al meerdere malen het slachtoffer is geworden van schendingen door de Qatarese autoriteiten. Zijn zaak is beladen met schendingen van een eerlijk proces, en hij is nu in hongerstaking uit protest tegen zijn laatste arrestatie”, zegt Lynn Maalouf, adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International na de arrestatie van Ibhais.

Ibhais werd op 15 november door de politie in hechtenis genomen. In afwachting van zijn hoger beroep, ging hij in de gevangenis in hongerstaking.

“Voor mij was dit het laatste redmiddel nadat mij de kans op een eerlijk proces was ontzegd. Ik kreeg niet de kans om gehoord te worden. Ik kreeg niet de kans om mijn stem te laten horen”, zei Ibhais in een audioboodschap die NRC op 2 december vrijgaf en waarin hij ontkende iets fout te hebben gedaan.

“Stilzwijgen van FIFA”

Ibhais vertelde mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en FairSquare dat de Qatarese autoriteiten hem tot een bekentenis hebben gedwongen, en dat zijn vervolging te maken had met zijn interne kritiek op de afhandeling van een werknemersstaking in 2019.

“Elke dag dat Abdullah Ibhais in de gevangenis blijft, zullen meer mensen zijn naam kennen, weten wat hij heeft gedaan voor de migrantenarbeiders die het WK voetbal van Qatar hebben gebouwd, en weten welke prijs hij daar blijkbaar voor heeft betaald”, zei Nicholas McGeehan, mededirecteur van de in Groot-Brittannië gevestigde rechtengroep FairSquare.

“Het waren de organisatoren van de wereldbeker van Qatar die tot deze vervolging hebben aangezet, maar het was het stilzwijgen van de FIFA dat het vonnis van vandaag mogelijk maakte”, voegde hij eraan toe.

De BBC bericht dat een woordvoerder van de FIFA zei dat elke persoon een eerlijk proces verdient dat een behoorlijke rechtsgang respecteert en naleeft, en dat de FIFA “de uitspraak van vandaag zal overwegen alvorens verder commentaar te geven”.

(lp)

Meer