Alle ogen op ECB en Bank of England

De schijnwerpers van de financiële wereld staan vandaag afgesteld op Frankfurt en Londen, waar de Europese Centrale Bank en de Bank of England hun monetaire beleid voor de nabije toekomst bekend gaan maken.

De grote vraag is in welke mate de Europese beleidsmakers zich laten beïnvloeden door de Amerikaanse Fed, die gisteren op drie renteverhogingen in 2022 hintte.

De algemene verwachting is dat de ECB bij haar relatief soepel geldbeleid blijft en niet tot drastisch geldverkrappend beleid over zal gaan. De Omikron-variant zaait immers onzekerheid over het economische herstel, en dus zal Lagarde nog niet al te zwaar op het rempedaal duwen, zo gaat de redenering.

De Bank of England staat voor hetzelfde dilemma: een renteverhoging zou helpen om de inflatie te bestrijden, maar dreigt de economische groei af te remmen.

Super Thursday”

De valutaspecialisten van ING verwachten dat de euro zal verzwakken en het Britse pond zal standhouden op de financiële markten. Het is overigens een soort “super Thursday” voor centraal bankiers, want ook de Zwitserse en Noorse centrale bank komen met hun rentebesluit.

(jvdh)

Meer