Russische centrale bank wil totaalverbod op crypto

De Bank of Russia wil crypto-investeringen in het land verbieden omdat het risico’s ziet voor de financiële stabiliteit. Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van twee bronnen.

De bank wil een “volledig verbod” op alle crypto’s en bereidt een adviesrapport over de kwestie voor. Als het verbod wordt goedgekeurd door de wetgevers, zou het kunnen gelden voor nieuwe aankopen van crypto’s. Investeringen in crypto die uit het verleden dateren zouden van het verbod gevrijwaard blijven.

Rusland heeft zich al vaker uitgesproken tegen cryptomunten. Wetgevers stellen dat de activa kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld of om terrorisme te financieren.

Cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC), hebben zich in Rusland ontpopt tot een populair beleggingsinstrument. Volgens een recent onderzoek van de Russische Vereniging van Forex Dealers is 77 procent van de Russische beleggers ervan overtuigd dat de crypto’s de meest toekomstgerichte investeringen zijn. Slechts 8,8 procent van de respondenten gaf aan dat goud de beste investering is.

Investeringsfondsen mogen niet meer beleggen in digitale valuta’s

De centrale bank heeft nieuwe regels uitgevaardigd voor de beleggingsfondsen van het land in een richtlijn die maandag is gepubliceerd. Die houdt in dat fondsen niet mogen beleggen in digitale valuta’s of in “financiële instrumenten waarvan de waarde afhankelijk is van de koersen van digitale valuta’s”.

De Russische centrale bank werkt ook aan een door de roebel ondersteunde digitale munt (CBDC). De Russische toezichthouder was van plan om in december een CBDC-pilootprogramma te lanceren, maar de deadline is onlangs verschoven naar “begin 2022″. Dan zal de digitale roebel in een proefprogramma worden gelanceerd, alvorens wordt beslist of hij in productie moet worden genomen.

(jvdh)

Meer