©  RR

PORTRET. Faillissement sneed nieuw hoofdstuk aan voor Marco Borsato: ontrouw, scheiding, burn-out en seksueel wangedrag

Alles komt goed. Marco Borsato (54) zei het enkele weken geleden nog tijdens zijn interview in Het Huis. Maar we betwijfelen of hij gelijk had. Met de beschuldigingen van grensoverschrijdend seksueel gedrag ligt zijn carrière wellicht definitief aan gort. Een carrière met ontzettend veel ups, maar ook ongelooflijk keiharde downs. Dit is het tweede deel van het opmerkelijke levensverhaal van Marco Borsato.

Tom Vets

Het palmares van Marco is op een gegeven moment ronduit indrukwekkend geworden. Het ene muzikale record na het andere vliegt hem om de oren, mega concerttempels worden gevuld met het grootste gemak. Iedereen is het erover eens: Borsato is een blijver in muziekland. Deze carrière zou nog decennia kunnen aanhouden.

Maar dan volgt de ontnuchtering. Marco krijgt een klap die hij niet zag aankomen. Op 23 september 2009 gaat het bedrijf waar hij mede-eigenaar van is, The Entertainment Group, failliet. De zanger raakt zijn hele vermogen kwijt. Zowat alles van de opbrengsten van concerten ging rechtstreeks naar het bedrijf. Bovendien stond hij ook persoonlijk borg voor 1,5 miljoen euro.

 ©  BELGAIMAGE

Pas drie weken voor het faillissement werd de zanger ingelicht door zijn vennoten omdat het cashflowprobleem te groot werd. Marco blijkt van niets op de hoogte te zijn. Hij was altijd bezig met zijn muziek en het voorbereiden van concerten. Hij ging er zelfs vanuit dat zijn bedrijf het goed deed, want niet zo lang ervoor was er nog een overnamebod van 80 miljoen euro.

Enkele jaren eerder was het vermogen van de zanger geschat op 29 miljoen euro. “Ik dacht na zeven platen financieel onafhankelijk te zijn, dat mijn pensioen was geregeld, en de toekomst van mijn kinderen Senna, Jada en Luca was verzekerd. Dat is nu omgekeerd. Ik ben twintig jaar terug in de tijd geworpen”, klonk het op een persconferentie.

Liefdesverhouding

En zo moest Marco na vijftien jaar megasucces opnieuw compleet van nul beginnen. Gelukkig kon hij terugvallen op zijn gezin. Hoewel hij de ene hit na de andere scoorde had Marco eind jaren negentig toch nog ergens tijd vrij om werk te maken van de liefde. In 1998 trouwt hij met zijn grote liefde Leontine. Destijds waren zijn ouders zeer snel zwanger van hem, en ook Marco laat er geen gras over groeien. Reeds na drie maanden vraagt hij Leontine ten huwelijk. “Iedereen riep: ‘Voorzichtig, niet te snel!’ Maar alles in mij zei dat zij de moeder van mijn kinderen was.”

Dat idyllische verhaal voerde hij jarenlang op voor de buitenwereld. Want enkele jaren geleden bleek dat Marco er ook even een andere geliefde op nahield. In 2009, toen hij failliet ging, had hij een korte en geheime affaire met de Nederlandse concertpianiste en componiste Iris Hond (32). De affaire betekende geen bom onder zijn huwelijk met Leontine. De twee beslisten om bij elkaar te blijven en deze donkere passage in hun huwelijk binnenskamers te houden.

Ook hier lekte het nieuws beetje bij beetje uit door geruchten. Borsato gaf op Instagram een korte verklaring. ‘Er is inderdaad sprake van een vriendschap geweest, die verder ging dan ik had voorzien. Deze situatie was echter van korte duur. Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn wij elkaar nooit echt verloren. Het besef hoeveel wij van elkaar houden en het kritisch naar onszelf blijven kijken heeft ons, na een huwelijk van inmiddels 22 jaar, sterker gemaakt dan ooit’, luidde het statement.

In het Italiaans schreef hij per sempre e sempre, oftewel ‘voor altijd en altijd’. Waarop Leontine reageerde met ‘liefde hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar echt is’.

In die periode kreeg Borsato in het weekblad van Linda de Mol een vraag over verleidingen. “Je zult altijd aan verleidingen blootstaan. Of je daarmee kunt omgaan, heeft te maken met de vraag: hoe goed zit je relatie?”, vertelde hij in 2017. “Ik geloof niet in het concept monogamie. Dat is iets onnatuurlijks.”

LEES OOK. PORTRET. Hij liet het Italiaans voor wat het was, en vanaf dan ging het razendsnel: voor Marco Borsato waren dromen allesbehalve bedrog

Nieuwe projecten

Na het faillissement van The Entertainment Group bleken ook de hits van Marco Borsato plots opgedroogd te zijn. Het duet Samen Voor Altijd met zijn dochter Jada was in Vlaanderen nog een nummer één-hit in 2011 maar voorts zou het duren tot de zomer van 2019 om opnieuw een echte voltreffer te scoren: Hoe Het Danst, een samenwerking met Davina Michelle en Armin van Buuren was zowel in Nederland als Vlaanderen een nummer één-hit. Bij ons stond het liefst tien weken op kop van de Ultratop. Tussendoor was de zanger ook nog geruime tijd uit roulatie door een poliep op de stembanden.

In Nederland was Marco zich ondertussen op andere dingen gaan toeleggen. Mediaondernemer John de Mol vroeg hem om coach te worden in The Voice of Holland. Een taak die hij zo graag deed dat hij ook coach werd in de spin-off, The Voice Kids. Elk jaar werd er een barbecue georganiseerd voor de minderjarige deelnemers. Samen met hun ouders werden de zingende tieners verwacht bij de zanger thuis. Dat daar dingen zouden gebeurd zijn die strafbaar zijn, leek toen ondenkbaar.

In 2013 lanceert Borsato na een lange afwezigheid het project Duizend Spiegels. De eerste single Muziek is een samenwerking met de Bosnische dj Baggi Begovic. De reacties zijn gemengd, een grote hit is het niet. Gelukkig slaat het album wel aan: Duizend Spiegels werd in Nederland het best verkochte album van 2013.

 ©  BELGAIMAGE

Opdoffer na opdoffer

Maar dan slaat het noodlot weer toe. In januari 2014, vlak voor een concert van de Vrienden van Amstel Live, krijgt de zanger een TIA, een neurologische aandoening waarbij de bloeddoorstroming van een deel van de hersenen even onderbroken is. Het zorgt ervoor dat hij de rest van de concertreeks niet kan afmaken.

Het oeuvre van de zanger is inmiddels groot genoeg om te denken aan een musical. Sky gaat in 2016 in première in Theater Amsterdam. Borsato ziet het groots. Als de liedjes van ABBA een succesvolle musical opleveren moet dat met zijn hits ook kunnen. Maar dat valt vies tegen: door tegenvallende bezoekersaantallen valt reeds na drie maanden het doek.

Het slechte nieuws blijft maar komen. “Marco Borsato en zijn vrouw Leontine gaan na bijna 22 jaar huwelijk scheiden”, zo klinkt het in RTL Boulevard, het showbizzprogramma van de Nederlandse televisie. Het was toen al behoorlijk stil geworden rond Marco. Eerder was gecommuniceerd dat hij kampte met een burn-out. Daarom legde de zanger zijn werk voor onbepaalde tijd neer. In die periode was ook de affaire met Iris Hond uitgelekt naar de buitenwereld.

“Ik was mijn kracht en energie kwijt, mijn joie de vivre”, vertelde hij hierover bij Eric Goens in Het Huis. “Ik hield niet meer van de man die ik zag in de spiegel. Het is een cirkel naar beneden. Als er te veel na elkaar gebeurt, wentelen je gedachten in donkere passages.”

Borsato kroop in bed en geraakte er lang niet meer uit. Hij leefde als een kluizenaar en trok een periode in bij zijn moeder. Hoewel de scheiding ingezet werd, blijken Marco en Leontine nog gevoelens te hebben voor elkaar. In maart 2021 ontdekt de roddelpers dat de auto van Leontine ‘s ochtends geparkeerd staat naast die van Marco bij zijn recent gekochte penthouse in Alkmaar. Het heeft er alle schijn van dat de twee samen de nacht hebben doorgebracht.

Februari 2020: Borsato woont even bij zijn moeder omdat hij een burn-out heeft. ©  Foto Leo Vogelzang VOF

“Als we elkaar zien omhelzen we elkaar, geven elkaar een kus. Daar ben ik blij om”, vertelt hij in die periode. “Dat de liefde is gebleven, ook al hebben we de vorm waarin die was gegoten middels een huwelijk, moeten loslaten. Bij het tekenen van de papieren was de sfeer zelfs zo goed, onze advocaten hadden volgens mij zoiets nog nooit meegemaakt en vroegen: ‘Moeten jullie wel uit elkaar?’”

Gaandeweg werd de situatie met Leontine weer beter. De twee beginnen een latrelatie. Hoewel gescheiden noemt Marco vorige maand op tv Leontine nog steeds “de vrouw met wie hij oud wil worden”.

De toenadering kwam er na een lange brief die hij vorig jaar op Kerstmis via zijn zoon aan zijn ex gaf. “Ik heb in die brief nooit naar haar gewezen. Ik heb de volledige verantwoording genomen voor wat ik gedaan heb en heb haar erkenning gegeven voor haar verdriet. Dat heeft veel voor ons gedaan.”

Borsato had het er ook over dat de ratrace niks meer voor hem was. “Ik ga niet meer mijn gezin en liefde opofferen voor het succes. Nooit meer.” Wat er van die plannen en voornemens overeind blijft na het nieuws van deze week is heel flou geworden.

Geschrapte samenwerkingen

Opmerkelijk in het verhaal dat zich momenteel aan het afspelen is, is de lange stilte waarin de zanger zich hulde. De geruchten over vermeend seksueel wangedrag met minderjarigen bereikten ons reeds in augustus. Beetje bij beetje kwam het nieuws naar boven in Nederland via de zogeheten juicy channels, online kanalen waarbij geruchten worden geponeerd zonder echt te checken op waarheid. Geregeld werd er gesuggereerd dat Borsato op die barbecues met de jonge kandidaten van The Voice strafbare dingen zou gedaan hebben. Wie recht in zijn schoenen staat, zou meteen in de aanval gaan. Maar in het kamp van Borsato bleef het stil. Maandenlang.

Tot dat de bal deze week is gaan rollen. In Nederland deed een 22-jarige vrouw, die zegt vanaf haar vijftiende seksueel te zijn misbruikt door de zanger, officieel aangifte bij de zedenpolitie. Volgens De Telegraaf is de vrouw een dochter van een ex-medewerker van Borsato, en kwam de zanger geregeld bij hen thuis over de vloer. Dat gebeurde meer en meer, na de dood van de vader van de vrouw.

In haar aangifte zegt de vrouw dat er in haar tienerjaren sprake was van het plegen van ‘ontuchtige handelingen’, van ongewenst aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten. De politie nam bewijsmateriaal in beslag dat de aangifte kan ondersteunen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. Al snel volgden er nog klachten. Leugens om geld te kunnen opstrijken, poneren sommige fans. Maar Peter Plasman, de advocaat van het slachtoffer, zegt dat ze niet uit is op een schadeclaim, maar op “erkenning van het feit dat er dingen zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren. Mijn cliënte hoopt na erkenning dit nare hoofdstuk te kunnen afsluiten en door te kunnen gaan met haar leven.”

Alle geplande projecten zijn geschrapt. Het duet met Emma Heesters is ingeblikt maar verschijnt niet. De clubtour is definitief geannuleerd en mensen krijgen hun geld terug. Borsato houdt de eer aan zichzelf en is niet langer ambassadeur van Warchild. Mensen krijgen hem niet meer in de openbaarheid te zien.

Deze zaak doet denken aan Bart De Pauw. Want ook hier staat één ding al vast: ongeacht de uitslag van een rechtszaak is het imago van de artiest voor eens en altijd aan diggelen geslagen. Daar kan zelfs een nieuwe single met het hitkaliber van Dromen Zijn Bedrog niets meer aan veranderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER