AFP or licensors

Coronapil van Pfizer krijgt positief advies van Europese regulator: "Tot 89 procent minder kans op ziekenhuisopname"

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de lidstaten in een advies voorlopig toelating gegeven om Paxlovid te gebruiken, de coronapil die Pfizer ontwikkelt. 

De pil is bedoeld voor risicopatiënten die een corona-infectie hebben opgelopen en symptomen vertonen. Ze moet dan binnen de vijf dagen na de eerste symptomen worden toegediend, en vijf dagen lang. 

Volgens een studie van Pfizer zouden risicopatiënten dan tot 89 procent minder kans hebben op een ziekenhuisopname (van de testgroep van ruim 600 mensen belandden 6 personen of 1 procent van de ruim 600 deelnemers nog in het ziekenhuis na het nemen van de pil, tegenover 41 of 6,7 procent ziekenhuisopnames bij mensen die een placebo kregen). 

Het is een virusremmer die je vroeg moet inzetten

Viroloog Johan Neyts

"Het is een Covidremmer die je vroeg moet inzetten om de infectie af te breken. Als je het medicijn zou inzetten wanneer iemand al in het ziekenhuis ligt, is het eigenlijk te laat", zegt viroloog Johan Neyts. Het kan in deze fase vooral nuttig zijn bij bijvoorbeeld kankerpatiënten, mensen met een verzwakt immunsysteem, of oudere mensen in woonzorgcentra, mocht er zich daar een plotse corona-uitbraak voordoen, zegt Neyts. Dan kan de pil ook helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

De pil zou ook werken tegen de omikronvariant. Het advies van de EMA geldt voor volwassenen en is voorlopig, het is nog geen officiële goedkeuring voor commercieel gebruik. Pfizer zit momenteel in fase 3 van zijn studies,  maar toch is de pil al besteld door onder meer de Verenigde Staten. Paxlovid is een van de eerste geneesmiddelen die specifiek tegen corona worden ontwikkeld, en heeft voorlopig de beste resultaten. 

Het is bedoeld om een zware impact bij patiënten te voorkomen of tenminste om de kans daarop te verminderen. In afwachting van een definitieve officiële goedkeuring, als de pil later gecommercialiseerd kan worden, is er nu dus al een positief advies voor noodgebruik. België heeft de coronapil van Pfizer nog niet besteld, maar zou beter niet te lang meer wachten, raadt Neyts aan. Hij vermoedt immers dat de vraag naar de pil snel zal stijgen.  

België zou best niet te lang wachten om de pil te bestellen

AFP or licensors

Meest gelezen